Здравствуйте Гость [ Вход | Регистрация ] | Форум в сети 7187-й день

Шановні користувачі! Запрошуємо вас до офіційного телеграм-канала 0day Community. Тут ви зможете поспілкуватися одне з одним та дізнатися про останні новини щодо роботи ресурса, поставити запитання до адміністрації, тощо. Перейти до телеграм-канала можна відсканувавши QR-код або натиснувши на посилання: @zeroday_ua

9 мая. Ещё праздник?, Забудем ли мы своё прошлое?

olex@
May 6 2010, 10:33

Пост #1

Ветеран

С нами с: 9-August 06

Традиційно флейм розпалюється акурат під дату.
І в мене знову і знову виникають ті ж самі питання.
Залишимо осторонь значення цього свята, оцінки втрат та біль кожного з нас, хто втратив своїх рідних на тій жахливій війні.
Цікавить інше. Неймовірно, але схоже, що років за десять я стану ветераном ВВВ. Оскільки гарячий подих її, свідчення очевидців, розповіді справжніх учасників я ще застав.
На хвилинку - 65 річниця перемоги! Навіть якщо хтось з молодих і брав Берлін, то йому мало би бути 19-20 років. Отже зараз ветерану, як мінімум - 85 років. Ви певні, що вони лишилися? Не діти війни, а ті, хто воював? У здоровому глузді, при пам'яті, у нормальних умовах життя? Кому зараз даються святкові подачки від держави? Та їх можна на пальцях порахувати.
Вже писав про бабусю моєї дружини, що потроху наближається до 100 річчя. Це унікум. Під час війни її було евакуйовано з Києва десь аж за Урал, де вона працювала по 16 годин на добу на збройному заводі. Все пам'ятає. Але вона не може вийти самостійно з квартири.
Хто ці ветерани, що жваво тупцяють на параді?
А далі? Зараз 65, потім 70...80...100? Хто мені скаже, скільки років ми будемо святкувати? І хто ми? В 2045?
Кому це буде потрібно? Перша світова, якщо не помиляюсь, закінчилася в 1918 році. Франція, що ще й досі святкує свою перемогу? А то була теж доволі страшна війна.
Ще раз, я не заперечую важливості цього свята для нас - нащадків. Але чи не здається Вам, друзі мої, що ця тема доволі майстерно педалюється Росією і використовується в пропагандистських цілях. Так, що наші прості 25-літні юнаки наввипередки біжать за Путіним і мріють про повернення великої держави, що перемогла світове зло.
І наостанок, ще один психологічний нюанс. Я вже писав про це, згадуючи Хеллінгера. Хоч це і була "виправдана жорстокість", однак нікуди не подінешся від того факту, що всі ми є переважно, бо то була війна на виживання, дітьми-внуками-правнуками убивць. Наші рідні переступили моральні християнські принципи, що обов'язково наклалося на їхню психіку і зрештою на нас. Не усвідомлюючи цього, ми є нацією, що вбивала мільйони людей, таких самих, як і ми.
Після стількох років святкувань може варто вже не пишатися цим. Може, хоч нам. Піррова перемога.

Сообщение отредактировал olex@ - May 6 2010, 15:20
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
Ответов
Pavlo_Taiko
Apr 26 2015, 18:32

Пост #2

Старожил

С нами с: 25-October 12

Open in new window

В этой картинке прекрасно все.
От Сербского флага вместо российского, до немца с гранатой защищающего ветеранов..
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post

Сообщения в этой теме
29 Страницы   1 2 3 > » 

Reply to this topicStart new topic

- Упрощённая версия
Сейчас: 18th November 2025 - 4:31
Сайт не розміщує електронні версії творів, а займається лише колекціонуванням та каталогізацією посилань, що публікуються нашими користувачами. Якщо Ви є правовласником якоїсь частини опублікованого матеріалу та не бажаєте, щоб посилання на нього знаходилось в нашому каталозі, зв’яжіться з нами і ми видалимо його. Файли для обміну надані користувачами сайту і адміністрація не несе відповідальності за їх вміст.