СССР, в картинках... |
Здравствуйте Гость [ Вход | Регистрация ] | Форум в сети 7323-й день
![]() |
Шановні користувачі! Запрошуємо вас до офіційного телеграм-канала 0day Community. Тут ви зможете поспілкуватися одне з одним та дізнатися про останні новини щодо роботи ресурса, поставити запитання до адміністрації, тощо. Перейти до телеграм-канала можна відсканувавши QR-код або натиснувши на посилання: @zeroday_ua |
СССР, в картинках... |
| olex@ |
Пост
|
|
Репутация: 1342 ![]() Ветеран ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Группа: Модеры Сообщений: 5 666 С нами с: 9-August 06 |
Та хватает там что критиковать. Суть в разности понимания "что такое хорошо и что такое плохо". Я десь пообіцяв розповісти про "хорошо". Для цього варто взяти часовий проміжок 70-80-і роки минулого століття, епоху пізнього панування Л.І.Брежнєва, більш відома під назвою - застій. Насамперед, були економічне підґрунтя для того часу - нафта. По-друге, незважаючи на неперервну підкилимну боротьбу, влада була міцна (зміни косметичні) і правила усталені. Ну, і останнє, народ упокорений загалом, якщо не рахувати купки інтелігентів-дисидентів, практично відірваних від населення. Ну, і дуже важлива деталь - красти не заборонялося. Звісно, були обмеження за нахабство та, дотримуючись певних правил, можна було обійтися без буцегарні. Причому, як на мене, відбувалася цікава така гра народу і влади, схожа на дитячі схованки. Але на відміну від неї, ніхто нікого не шукав. Ми Вас не чіпаємо, Ви - нас. За це владі необхідно було забезпечити такий матеріальний рівень життя, щоб загальний рівень невдоволення не перевищував критичної позначки. І щоб був якийсь баланс задоволення від життя Так от - освіта була безкоштовною для всіх, вища в тому числі. І рівень її був високий. Без репетиторства можна було отримати пристойні знання з математики, фізики, хімії. Вивчити мови. Література, як світова, так і українська, була обрізаною. Історія - особлива радянська - витримана з точки зору ідеології та історії КПСС. Як тоді, так і зараз, зрештою все залежало від бажання навчатися. Зараз це набагато складніше і не лише через гроші. З вчителів "запитували", за погану успішність в районо карали, хабарів, таких як зараз, не давали. Це ж стосується і лікування. Щоб залишили хворого без потрібних ліків через те, що він їх не може купити - таке важко було уявити. Люди - ті ж, як казав невмирущий Воланд. Але тепер не лише квартирне питання їх турбує, а соціальний захист, якого вже по суті немає. Розваги та захоплення... В дитинстві я спробував себе чи не у всіх гуртках Будинку піонерів, починаючи з літакобудівного і закінчуючи хором. Пізніше, в місцевому клюбі Спорт теж був безкоштовний. Не пам'ятаю, щоб я платив за щось, коли в останніх класах середньої школи грав за місцеву футбольну команду. Тренування, збори на Азові, форма - все видавалося без проблем. (Скільки грошей я витратив зараз на свого малого в юнацькому клубі Зміна-Оболонь Все за рахунок батьків, навіть розмітка). В КПІ я займався підводним плаванням у клубі "Атлантида". Хто зараз захоплюється дайвінгом, той, очевидно, знає наскільки дорогий цей вид спорту. Басейн КПІ, виїзди, балони - були безкоштовні. Хоч не пускали за кордон - та можна було попоїздити по Союзу. Гірські походи на Кавказ, Фанські гори, Кара-Кум, Сибір - Тюмень та Усть-Ілім, Казахстан, - де я тільки не був. Міг дозволити на зарплату інженера. Звісно, що підробляв. Весь час. Але це вже мої пріоритети і мої бажання. Інші могли сидіти на голій ставці, нічого не робити і жалітися на життя. Та ця схема, по-моєму, працює завжди, яка різниця, який державний устрій. |
![]() ![]() |
| Pash |
Пост
|
|
Репутация: 1009 ![]() свидетель сингулярности ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Группа: Пользователи Сообщений: 15 019 С нами с: 28-November 08 |
|
![]() ![]() |
|
Упрощённая версия | Сейчас: 2nd April 2026 - 15:49 |
| Сайт не розміщує електронні версії творів, а займається лише колекціонуванням та каталогізацією посилань, що публікуються нашими користувачами. Якщо Ви є правовласником якоїсь частини опублікованого матеріалу та не бажаєте, щоб посилання на нього знаходилось в нашому каталозі, зв’яжіться з нами і ми видалимо його. Файли для обміну надані користувачами сайту і адміністрація не несе відповідальності за їх вміст. |