Моя рідна мова / Мой родной язык |
Здравствуйте Гость [ Вход | Регистрация ] | Форум в сети 7030-й день
![]() |
Шановні користувачі! Запрошуємо вас до офіційного телеграм-канала 0day Community. Тут ви зможете поспілкуватися одне з одним та дізнатися про останні новини щодо роботи ресурса, поставити запитання до адміністрації, тощо. Перейти до телеграм-канала можна відсканувавши QR-код або натиснувши на посилання: @zeroday_ua |
Моя рідна мова / Мой родной язык |
olex@ |
Пост
|
Репутация: ![]() ![]() Ветеран ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Группа: Модеры Сообщений: 5 666 С нами с: 9-August 06 ![]() |
Про мовну психотравму й українське ґетто.
Історія зі Скрипкою показала, що ще далеко не загоїлось там, де ми думали, що все позросталось. Знову раптово намалювалися «ми» і «вони». » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... « Мирослава Барчук, українська журналістка та телеведуча з.і. Це правда. Не збираюся виправдовувати Олега Скрипку, тим більше, що коли грав проти нього в КВН - ФЕПС і ВТ vs радіофаку, спілкувалися виключно російською. Можна списати на те, що він був в образі Остапа Бендера, але це слабке виправдання. Реально, на власному досвіді можу стверджувати, що Київ 80-х - був русифікованим містом і україномовність була серйозним викликом: або ти селюк, або ти націоналіст. Я мав певні проблеми з цим, бо російську мову вчив у школі, багато читав, але не розмовляв. Тому мені знадобився майже рік, щоб я, нарешті, зміг вільно володіти "язиком". При всьому тому, мешкаючи спільно з мадярами в гуртожитку, намагався якось вивчити угорську. (Бо ж скільки мов ти знаєш, стільки ти людина.) Та йдеться не про те. А про мовний тиск. Свою українськість ти мусив приховувати, бо, бачте, незручно іншим. Математику, яку роками в школі вивчав українською, треба було перекладати на російську. А це складно - похідна є похідна, а не проізводная ![]() І що смішно ![]() Як зараз пам'ятаю слова моєї співгрупниці, коли затинаючись, я хотів щось сказати російською; - Не бійся, говори українською, я своя. Тоді не йшлося про політику, ми не думали про неї, про те, чому, чорт забирай!, ми приймаємо ці правила гри. Але відтоді у мені щось повернулося. І всюди, де було можливо, я говорив рідною мовою. У Скрипки процес національної ідентифікації був складнішим. І українська його - набута мова. І, в принципі, він має підстави звинувачувати інших в дебілізмі, бо сам зміг не лише вивчити, а й стати частиною української культури у більш важчі часи. А після 25 років існування вже незалежної України, де державною мовою є українська, дійсно, не вивчити її здатні лише ідіоти, перепрошую за мою французьку. з.і.2 Прошу вірно зрозуміти - ніхто не забороняє розмовляти російською, Боже збав. Але знати і вміти говорити мовою держави, в якій живеш - це обов'язково. Інакше, ти абсолютно не поважаєш ані народ, ані історію, ані культуру. Який сенс тоді мешкати тут? Хоча, якщо дебіл, то є варіанти. Сообщение отредактировал olex@ - Apr 25 2017, 12:32 |
![]() ![]() |
Суничка |
Пост
|
Репутация: ![]() ![]() Ethereal Dream ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Группа: Пользователи Сообщений: 12 131 С нами с: 30-June 09 ![]() |
Дуже влучний пост Андрія Бондара:
» Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... « |
olex@ |
Пост
|
Репутация: ![]() ![]() Ветеран ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Группа: Модеры Сообщений: 5 666 С нами с: 9-August 06 ![]() |
Дуже влучний пост Андрія Бондара: » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... « Може, я постарів ![]() але я не зовсім згодний з автором. Ми живемо в 21 ст. Це вік інформації та інформаційних технологій. Постіндустріальна ера завершилася. Як і жонглювання терміном - націоналізм. Практично два століття Європу лихоманило націоналізмом. (На жаль, з огляду на "велике переселення народів" з Азії, Африки, Східної Європи проблем не поменшало. Та вони вже геть іншого роду.) Для мене, в ідеалі, український патріот - це людина світу, не обмежена містечковістю. Безумовно, вона має знати українську мову і українську культуру, але так само і англійську, німецьку, французьку... Ніхто не скаже, що якщо я прекрасно говорю англійською, то я вже англійський націоналіст. Правда? З російською є проблеми, бо так само вона політизована. І є відторгнення. І боюся, що тепер це надовго. Звідси така реакція. Але подивіться на Ірландію. Це суцільно англомовна країна, ірландська почала поширюватися і запроваджуватися десь з 2005 року. Але й до того ніхто не смів назвати ірландця англійцем. Що робило їхню націю оригінальною? Я веду до того, що не треба мову виставляти як основну засаду при створенні нації. Більш важливе відчуття любові до своєї держави, поваги до культури, але не затьмарене запереченням інших. Мають бути корені, та товстий стовбур, в якому змішалися мадярські, польські, російські, болгарські, єврейські соки (перепрошую, всіх неможливо полічити), і широка крона, що прихистить всіх бажаючих долучитися до створення того, що буде цікаво всім. Намагаючись знайти зрозумілий приклад, я згадав свій улюблений гурт "Даха-Браха". Послухайте, як вони звучать. Глибоко автентична українська музика перестає такою бути і перетворюється на явище світової культури. Дівчата - киянки, у побуті вони вживають російську мову. Хто посміє їх назвати не українками? |
bambu4a |
Пост
|
Репутация: ![]() ![]() ultra active user ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Группа: BANNED Сообщений: 23 849 С нами с: 30-April 08 ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Упрощённая версия | Сейчас: 14th June 2025 - 5:12 |
Сайт не розміщує електронні версії творів, а займається лише колекціонуванням та каталогізацією посилань, що публікуються нашими користувачами. Якщо Ви є правовласником якоїсь частини опублікованого матеріалу та не бажаєте, щоб посилання на нього знаходилось в нашому каталозі, зв’яжіться з нами і ми видалимо його. Файли для обміну надані користувачами сайту і адміністрація не несе відповідальності за їх вміст. |