Моя рідна мова / Мой родной язык |
Здравствуйте Гость [ Вход | Регистрация ] | Форум в сети 7032-й день
![]() |
Шановні користувачі! Запрошуємо вас до офіційного телеграм-канала 0day Community. Тут ви зможете поспілкуватися одне з одним та дізнатися про останні новини щодо роботи ресурса, поставити запитання до адміністрації, тощо. Перейти до телеграм-канала можна відсканувавши QR-код або натиснувши на посилання: @zeroday_ua |
Моя рідна мова / Мой родной язык |
olex@ |
Пост
|
Репутация: ![]() ![]() Ветеран ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Группа: Модеры Сообщений: 5 666 С нами с: 9-August 06 ![]() |
Про мовну психотравму й українське ґетто.
Історія зі Скрипкою показала, що ще далеко не загоїлось там, де ми думали, що все позросталось. Знову раптово намалювалися «ми» і «вони». » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... « Мирослава Барчук, українська журналістка та телеведуча з.і. Це правда. Не збираюся виправдовувати Олега Скрипку, тим більше, що коли грав проти нього в КВН - ФЕПС і ВТ vs радіофаку, спілкувалися виключно російською. Можна списати на те, що він був в образі Остапа Бендера, але це слабке виправдання. Реально, на власному досвіді можу стверджувати, що Київ 80-х - був русифікованим містом і україномовність була серйозним викликом: або ти селюк, або ти націоналіст. Я мав певні проблеми з цим, бо російську мову вчив у школі, багато читав, але не розмовляв. Тому мені знадобився майже рік, щоб я, нарешті, зміг вільно володіти "язиком". При всьому тому, мешкаючи спільно з мадярами в гуртожитку, намагався якось вивчити угорську. (Бо ж скільки мов ти знаєш, стільки ти людина.) Та йдеться не про те. А про мовний тиск. Свою українськість ти мусив приховувати, бо, бачте, незручно іншим. Математику, яку роками в школі вивчав українською, треба було перекладати на російську. А це складно - похідна є похідна, а не проізводная ![]() І що смішно ![]() Як зараз пам'ятаю слова моєї співгрупниці, коли затинаючись, я хотів щось сказати російською; - Не бійся, говори українською, я своя. Тоді не йшлося про політику, ми не думали про неї, про те, чому, чорт забирай!, ми приймаємо ці правила гри. Але відтоді у мені щось повернулося. І всюди, де було можливо, я говорив рідною мовою. У Скрипки процес національної ідентифікації був складнішим. І українська його - набута мова. І, в принципі, він має підстави звинувачувати інших в дебілізмі, бо сам зміг не лише вивчити, а й стати частиною української культури у більш важчі часи. А після 25 років існування вже незалежної України, де державною мовою є українська, дійсно, не вивчити її здатні лише ідіоти, перепрошую за мою французьку. з.і.2 Прошу вірно зрозуміти - ніхто не забороняє розмовляти російською, Боже збав. Але знати і вміти говорити мовою держави, в якій живеш - це обов'язково. Інакше, ти абсолютно не поважаєш ані народ, ані історію, ані культуру. Який сенс тоді мешкати тут? Хоча, якщо дебіл, то є варіанти. Сообщение отредактировал olex@ - Apr 25 2017, 12:32 |
![]() ![]() |
revolver |
Пост
|
Репутация: ![]() ![]() ultra active user ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Группа: BANNED Сообщений: 33 534 С нами с: 2-June 08 ![]() |
Голодомор підірвав підвалини українства, бо саме село живило українство. население Украины с 1930 по 1939 г выросло на 10 млн.![]() городское 6 млн. + 4 млн. сельское при том, что была заметная миграция в город руськайазичних не коверкай словаСпілкувався недавно з білорусами, кажуть, близько 2-4% лише спілкуються білоруською. а чего именно сумно? им не дают говорить на этом языке? или их надо заставлять?Вимирає, їм сумно за це, але нічого не можуть зробити. Начало уничтожения всего украинского началось намного раньше, как и переписывание Рассией истории под себя. вам так просто легче смотреть на мирудобнее, когда есть кто-то виноватый спой гимн |
reltiss |
Пост
|
Репутация: ![]() ![]() Старожил ![]() ![]() ![]() ![]() Группа: Пользователи Сообщений: 3 902 С нами с: 17-May 10 ![]() |
население Украины с 1930 по 1939 г выросло на 10 млн. Ты путаешь два понятия: население в целом и украинское население. Все верно. Свято место пусто не бывает. Татар вон тоже вывезли из Крыма, но население полуострова тоже увеличилось. Это лишний раз показывает как, и какими методами проводилась руссификация страны. Причем насильная руссификация. Сообщение отредактировал reltiss - Aug 7 2017, 13:44 |
revolver |
Пост
|
Репутация: ![]() ![]() ultra active user ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Группа: BANNED Сообщений: 33 534 С нами с: 2-June 08 ![]() |
Ты путаешь два понятия: население в целом и украинское население. Все верно. Свято место пусто не бывает. Татар вон тоже вывезли из Крыма, но население полуострова тоже увеличилось. Это лишний раз показывает как, и какими методами проводилась руссификация страны. Причем насильная руссификация. та тебе всё время что-то мешаетс 1991 года у страны независимость русификации нет? - нет руководство страны из Украины? - да результат виден всем если судить по текущим результатам независимости - либо независимость мешает, либо с нацией что-то не так винить других много ума не надо т.к. сейчас в подавляющем большинстве проблем Украины винят Россию, то я допускаю, что Украина ущербна сама по себе в качестве отдельной единицы если есть возражения с примерами - я с удовольствием ознакомлюсь с ними |
reltiss |
Пост
|
Репутация: ![]() ![]() Старожил ![]() ![]() ![]() ![]() Группа: Пользователи Сообщений: 3 902 С нами с: 17-May 10 ![]() |
та тебе всё время что-то мешает Вот же упоротый пассажир..... ![]() Покажи хоть один мой пост, где я говорю что мне кто то или что то мешает??? ![]() Я наоборот пытаюсь донести мысль, что мне, как русскоязычному, абсолютно ничего не мешает и не притесняет. Я живу своей жизнью, занимаюсь своей семьей и делами. Зато ты постоянно ноешь, что спать спокойно не можешь пока в кинотеатрах идут фильмы на украинском языке, а по радио звучит украинская музыка. ![]() Сообщение отредактировал reltiss - Aug 7 2017, 14:50 |
![]() ![]() |
![]() |
Упрощённая версия | Сейчас: 15th June 2025 - 15:19 |
Сайт не розміщує електронні версії творів, а займається лише колекціонуванням та каталогізацією посилань, що публікуються нашими користувачами. Якщо Ви є правовласником якоїсь частини опублікованого матеріалу та не бажаєте, щоб посилання на нього знаходилось в нашому каталозі, зв’яжіться з нами і ми видалимо його. Файли для обміну надані користувачами сайту і адміністрація не несе відповідальності за їх вміст. |