Моя рідна мова / Мой родной язык |
Здравствуйте Гость [ Вход | Регистрация ] | Форум в сети 7031-й день
![]() |
Шановні користувачі! Запрошуємо вас до офіційного телеграм-канала 0day Community. Тут ви зможете поспілкуватися одне з одним та дізнатися про останні новини щодо роботи ресурса, поставити запитання до адміністрації, тощо. Перейти до телеграм-канала можна відсканувавши QR-код або натиснувши на посилання: @zeroday_ua |
Моя рідна мова / Мой родной язык |
olex@ |
Пост
|
Репутация: ![]() ![]() Ветеран ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Группа: Модеры Сообщений: 5 666 С нами с: 9-August 06 ![]() |
Про мовну психотравму й українське ґетто.
Історія зі Скрипкою показала, що ще далеко не загоїлось там, де ми думали, що все позросталось. Знову раптово намалювалися «ми» і «вони». » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... « Мирослава Барчук, українська журналістка та телеведуча з.і. Це правда. Не збираюся виправдовувати Олега Скрипку, тим більше, що коли грав проти нього в КВН - ФЕПС і ВТ vs радіофаку, спілкувалися виключно російською. Можна списати на те, що він був в образі Остапа Бендера, але це слабке виправдання. Реально, на власному досвіді можу стверджувати, що Київ 80-х - був русифікованим містом і україномовність була серйозним викликом: або ти селюк, або ти націоналіст. Я мав певні проблеми з цим, бо російську мову вчив у школі, багато читав, але не розмовляв. Тому мені знадобився майже рік, щоб я, нарешті, зміг вільно володіти "язиком". При всьому тому, мешкаючи спільно з мадярами в гуртожитку, намагався якось вивчити угорську. (Бо ж скільки мов ти знаєш, стільки ти людина.) Та йдеться не про те. А про мовний тиск. Свою українськість ти мусив приховувати, бо, бачте, незручно іншим. Математику, яку роками в школі вивчав українською, треба було перекладати на російську. А це складно - похідна є похідна, а не проізводная ![]() І що смішно ![]() Як зараз пам'ятаю слова моєї співгрупниці, коли затинаючись, я хотів щось сказати російською; - Не бійся, говори українською, я своя. Тоді не йшлося про політику, ми не думали про неї, про те, чому, чорт забирай!, ми приймаємо ці правила гри. Але відтоді у мені щось повернулося. І всюди, де було можливо, я говорив рідною мовою. У Скрипки процес національної ідентифікації був складнішим. І українська його - набута мова. І, в принципі, він має підстави звинувачувати інших в дебілізмі, бо сам зміг не лише вивчити, а й стати частиною української культури у більш важчі часи. А після 25 років існування вже незалежної України, де державною мовою є українська, дійсно, не вивчити її здатні лише ідіоти, перепрошую за мою французьку. з.і.2 Прошу вірно зрозуміти - ніхто не забороняє розмовляти російською, Боже збав. Але знати і вміти говорити мовою держави, в якій живеш - це обов'язково. Інакше, ти абсолютно не поважаєш ані народ, ані історію, ані культуру. Який сенс тоді мешкати тут? Хоча, якщо дебіл, то є варіанти. Сообщение отредактировал olex@ - Apr 25 2017, 12:32 |
![]() ![]() |
olex@ |
Пост
|
Репутация: ![]() ![]() Ветеран ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Группа: Модеры Сообщений: 5 666 С нами с: 9-August 06 ![]() |
Но тут, по всей видимости, моя русскоязычная челюсть детерминирует мое пространство, кто знает. Это просто связано с углом интереса, Вы пропускаете мимо него русскоязычные челюсти, а я пропускаю украиноязычные челюсти, это как в споре, человек всегда очень остро замечает те факты, которые подходят под его точку зрения и пропускает те, которые не подходят. Навзаєм. Что значит "поступатися" чем и кому? Весь мир идет в сторону глобального человека, гражданина мира, вся эта национальщина, шароварщина, фундаменты - это пережитки прошлого, человек будущего - это человек без границ, человек, который не создает преград между собой и другими людьми в виде надуманной фигни типа религии, нации, дремучих традиций, вот эта все ерунда только разделяет человечество, я бы даже даже применил термин Конрада Лоренца "псевдовидообразование", когда из-за всех этих надуманных отличий мы забываем, что все мы один вид - люди, а не отдельные виды, например, хохлы и кацапы, православные и буддисты, черные и белые. Только осознание всех людей одним видом, братьями, если уж совсем идеалистично говорить, поможет выживанию всего вида, в отличии от дальнейшего псевдовидообразования и фрагментации человечества. Потому что брата убивать сложнее чем представителя другого вида. А весь этот эволюционизм в развитии государств - это всего лишь слова и теории, мы для того и живем в двадцать первом веке, чтоб волей и разумом делать преобразования и строить собственные дороги, а не плестись по чужим дорожкам, просто потому что они древние. Сьогодні у вранішній розмові дружина ненавмисне дістала мене, згадавши мої просторікування 30-річної давнини про стирання кордонів, громадянина світу та глобальне братство і загальну культуру. І правда, було таке. (Я задумався, тим більше, що є пост, на який хотів би відповісти. І як так сталося, що з космополіта я перетворився на українського націоналіста. ![]() Для мене є кілька аспектів цього питання. Перше і найпростіше - "вся эта национальщина, шароварщина, фундаменты - это пережитки прошлого". Треба розрізняти шароварщину, що не має майже нічого спільного з національною культурою. Так само, як і ти, я не млію від дівчаток у віночках і юнаків у шароварах. Це, взагалі, не національні українські строї. Так, швидкий і абсолютно невірний ерзац-замінник українського гештальту. Правдива українська автентична культура ховається у сотнях варіантів вишивок, писанок, пісень, у реальній творчості сучасних майстрів, які працюючи з надновітніми матеріалами абсолютно несподівано, як для себе, так і для оточуючих, видобувають з підсвідомості якісь незбагненні прадавні українські візерунки. Це те цінне, що відрізняє нас від інших, кожного від усіх. В розмаїтті сила і краса, а не в стандартизації та уніфікації. Не йдеться про містечковість, зашореність чи автаркію. Навпаки, відкритість і бажання поділитися тим, що зробила мене таким - мамина мова, бабині пісні, таткова майстерність. Я розумію поступ цивілізації, я бачу шлях, куди все прямує, та я не збираюся відмовлятися від власної ідентичності, будучи громадянином світу. Хоча навряд я чи хтось інший, з нині присутніх тут, доживе до того моменту. І це інше питання - як казав Ющенко, поганий у нас народ, не такий, як би йому хотілося. Я теж хотів би "волей и разумом делать преобразования и строить собственные дороги" та, на жаль, у мене немає особливої довіри про особливий шлях українців чи будь-якої іншої нації. Спочатку треба навчитися за собою воду зливати, а вже потім патякати про культурні надбання (перепрошую, звісно, але в моєму віці доля мізантропа починає дещо переважати романтика ![]() ![]() І хоч як не називай це - еволюціонізм чи виховання нації - нас не беруть в ЄС, бо для них ми, певним чином, дикуни. з.і. "брата убивать сложнее чем представителя другого вида" - відразу згадав Каіна. Як на мене, крім виду трудової діяльності, ніяких інших відмінностей не було. з.і.2. Люблю братів наших - американців, (як часто говорить Толік), англійців, канадців, австралійців, японців. Без міри поважаю історичних наших побратимів - литовців. Ані мова, ані традиції, ані культура не заважає мені відчувати їх близькими по духу, по правді. А от "Чего она на меня все время гонит?" - жодним чином. І ти ж розумієш, це не питання національності, бо коли вся федеративна країна, як і її лідер, така **нута, стирати "псевдовидообразование" якось не хочеться, а навпаки, хочеться вдягнути якнайшвидше футболку з написом "Дякую, Боже, що я не москаль" і відмежуватися від гопників. Сообщение отредактировал olex@ - Oct 3 2017, 14:39 |
![]() ![]() |
![]() |
Упрощённая версия | Сейчас: 15th June 2025 - 7:37 |
Сайт не розміщує електронні версії творів, а займається лише колекціонуванням та каталогізацією посилань, що публікуються нашими користувачами. Якщо Ви є правовласником якоїсь частини опублікованого матеріалу та не бажаєте, щоб посилання на нього знаходилось в нашому каталозі, зв’яжіться з нами і ми видалимо його. Файли для обміну надані користувачами сайту і адміністрація не несе відповідальності за їх вміст. |