(багато "зради", зрадофілам та людям зі слабкими нервами читати не рекомендується!)
ПЕРЕДМОВА:
Насправді, я люблю поліцію. Це один із найкращих досвідів у моєму житті - як в трудовому, так і в соціальному аспектах. Це колосальний досвід, який варто було пройти, і який би тривав і надалі, якби не певні зовнішні і внутрішні обставини. Хоча, саме цей пост буде про погане, але його публікація є тільки висловленням мого бажання того, щоб цих проблем не було.
Даний пост прошу сприймати, як коментар-доповнення до статті журналу "Новий час" про патрульну поліцію. Бажання написати коментар виникла з першого разу прочитання, коли мені додали рік віку, змінили місце проживання і приписали чужі заслуги (автору було повідомлено про допущені неточності, але їх і досі не виправлено, Максиме!) =))) Але руки дійшли тільки зараз.
Натхненням для написання стало 16.02.2018, коли, їдучи в маршрутці до Хмельницького з Дунаєвець, ми здійснили зупинку в м. Ярмолинці для висадки-посадки пасажирів. Водій вийшов із авто та повернувся хвилини за три, сів на місце та почав рух. З авто не було видно, що саме робив водій, проте далі ситуація почала прояснятися:
Водій: - От, кажут, шо поліція взятки не бере... А тільки-шо взяли! (Сміється)
(всі пасажири починають сміятися за ним)
Пасажир: - Та ти як був в ГАІ, ти взяток ж не брав!
Водій: - Як не брав... Брав! Але ж не по 250грн, а там гривень 3-5...
Бабуля: - Ну, тоді курс гривні був інший...
Водій: - ... Але от по новинах кажуть, шо поліція не бере взятки... Та берут, як брали, так і берут, шо нові, шо старі...(далі іде обговорення рівня знання законодавства і ПДР патрульними поліцейськими)
Я: - А варіант "не давати" не пробували?
...(тиша)...
Мені ця розмова зіпсувала дорогу до Хмельницького і остаточно переконала в тому, що широкому загалу патрульна поліція здається непотрібною ланкою Національної поліції України, люди не знають, - і не хочуть знати! - ані законодавства, ані того, з чим стикається рядовий поліцейський. Далеко ходити не треба - Facebook переповнений гнівом, але завжди крайньою постає саме патрульна поліція. На жаль, громадяни орієнтуються у підрозділах поліції не краще, ніж кіт у вищій математиці. Тому, моє бажання повернення в лави поліції на 90% зійшло на нівець.
Але, перейдемо до головної страви - порції "зради"!
(всі події відбувалися в УПП м. Київ, будь-які збіги дійових осіб з реальними людьми невипадкові)
ВІДДІЛ МАТЕРІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗСЕРЕДИНИ:
Форма:
І так, у статті вказано, нібито нам видали форму тільки раз - під час присяги. Це не так - принаймні, у мене. Другий раз форму нам видали через рік після служби (ходять легенди, що декому минулого року видали навіть третій комплект, ще й 5.11!). Але, друзі мої, це не форма - це жлобство! Саме тому в колах поліцейських другий комплект форми назвали "Жлобомир" - чудово рифмується і з рівнем якості, і з містом виробництва. Кожен, хто одягав цю форму на тіло, розповідав, що сленги "синій" і "аватар" не завжди означають п’яних в зюзю "громадян".
Форма виробництва "Жлобомира" перший час линяла на власника, а потім вицвітала на сонці протягом перших же кількох тижнів, або під час прання втрачала свої перші фарби. Хоча, у кого була алергія на синтетику 5.11, ті чудово вживалися з другим комплектом.
Скажу чесно, на такий експеримент я не пішла, тому моя перша 5.11 служила мені вірою і правдою всі два з половиною (чи трохи більше) роки служби, а цю, - не приведи, Господи, - 5.12 по звільненню віддала в хороші руки діючих працівників.
Є ще один цікавий факт: форму видавали, в основному, тим, хто на лінії - ті, хто був в кабінетах, її або не отримували, або збирали "по частинах", як кури зерно: там футболку видадуть (то були не футболки, а маленькі чорні сукні вільного покрою, скоріше), там ще щось.
Теплий светр видали лімітованій кількості осіб, тому я в число щасливчиків не потрапила)))
Взуття:
Всі пам’ятають чудове, блискуче взуття 5.11, яке, відповідно до промо-ролика поліції, " в вогні не горить, в воді не тоне, влітку не жарко, взимку не холодно, ним можна розбивати камені, приручати змій" тощо. Взуття якісне. Для багатьох було єдине, тому що, не маючи можливості отримати обіцяні кросівки (читайте нижче), люди або купували собі самі (як я), або зношували його до того, що жарт "Та я можу почухати ногу, не знімаючи взуття!", вже не був смішним. Дехто купував собі змінне взуття, щоб між змінами воно хоч висихало, оскільки без зміни і висушування запахом цього взуття можна травити тарганів і оживляти померлих.
Розміри:
З розмірами в поліції - як у Гідрометцентру з погодою: вимірювання проводяться, а результат подається наугад. Тут важко не згадати кросівки вже відомої вам фірми "Жлобомир": пошили взуття по вказаному розміру із запасом на 10 носків. Мій 38-й розтоптаний, думаю, взяла якась людина із 40-м людським, а я обійшлася фразою "нового завозу не буде, фабрика перешивати не збирається", бо знайти 36-й із розміром 38-го виявилося нереальним. Всі дівчата із тендітними ніжками просто пролетіли)))
З куртками була схожа катавасія - мені пощастило бути в пішій роті під час видачі курток, тому я отримала свій розмір, а решта перебивались (та і перебиваються!) куртками, в середньому, на 2 розміри більшими.
Про одяг і взуття не того розміру можна сказати тільки одне: добре, що хоч щось видають!
Головні убори:
З шапками все ясно, їх отримали всі. З фуражками якось ні. Більшість були завеликі (знову ж таки, ми знімали обхват голови ще на курсах в академії! Браво, Гідрометцентр!). Мені тут пощастило - потрапила в руки фуражка із вказаним розміром на 2 більше мого, але по факту - моя! Так і зосталося. Натомість, в інших містах, бачу, часом якісь проблеми з фуражками - якось у нас в Києві "брали на прокат" фуражки для присяги десь в іншому кінці країни.
Адмін. матеріали:
З цим було туго на початку, але вже тривалий час як впорядкувалося. Звісно, бланки протоколів не такі фешнебельні, як були старі ДАІшні, але в них з’явилась класна функція - права та обов’язки особи, яку притягають до відповідальності, записані на звороті постанови. Фактично, отримавши копію постанови, тільки сліпий не зможе бути ознайомлений із своїми правами та обов’язками (а сліпі не водять автомобілі, тому відмазка про невміння читати не прокатить) - хоча, звісно, громадяни, здебільшого, після слова "права" більше нічого не чують.
ІНШІ ВИДИ МАТЕРІАЛЬНОГО І НЕМАТЕРІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ (відділ кадрів і фін. відділ)
Заробітня плата:
На початку реформи, з курсом долара 12 грн, зарплата поліцейського у розмірі 8000 грн - це було нормально. Поділивши, отримуємо суму 666 доларів(!). Звісно, як ми казали ще тоді, цей проект перший час фінансувався з-за кордону, тому, коли нам втирали про "падаткі", можна було просто поржати))) Та й поліцейські, отримуючи зарплату, сплачують податки, що вказуються у щорічній декларації. Це укол вам, громадяни - от ви всі такі чесні, а скільки із вас працюють на "тіньову" зарплату, "в конвертах", обходячи податки? Бо так же не вигідно!
Тут, до слова, згадалася недавня новина: у Вінницькій області іноземці відкрили завод із середньою зарплатою (то для навколишніх сіл!) 7100 грн, але є брак кадрів - люди не хочуть працювати офіційно, щоб не втратити субсидію!!!! (посилання
https://zik.ua/…/na_vinnychchyni_lyudy_ne_h...ut_yty_pratsy…) Чесно, немає культурних слів в голові, щоб висловити це дебільне ставлення до всього... А потім криють владу.... так обираєте з свого ж кола, таких самих хитрожопих, от і смокчіть пальця, ви на це і заслуговуєте!
Але, ми відхилилися від теми. В подальшому, зважаючи на девальвацію національної валюти, дана сума на сьогоднішній час становить, за курсом НБУ, 306! доларів. Це в два з хвостиком рази нижче за рівень трирічної давності. При цьому, така зарплата в більшості областей і обласних центрах. У Києві ситуація не краща - 10000 грн (383 долари), які, при цінах на житло (службового не надають, в чергу не ставлять, за власну оренду не виплачують!) та комунальні послуги, просто зникають за перший день після отримання. І якщо для неодруженого поліцейського, який знімає матрас в хостелі чи місцевому гуртожитку, цього більш-менш та й вистачить, то при наявності другої половинки (а ще "гірше" - дітей!) доведеться, хіба, пити топлений сніг і їсти суп із мух і тарганів.
Соціальні гарантії:
Поліцейські: "А вони існують? 😳😳"
Пам’ятаєте про ст. 63 ЗУ "Про національну поліцію", відповідно до положень якої поліцейський має проходити службу за контрактом? Я пам’ятаю. Вищі посадові особи - ні. На даний час, здається, немає навіть проекту даного контракту (з часом це питання просто заглухло). Діти швидше народжуються, аніж вводяться контракти для поліцейських.
А розділ ІХ ЗУ "Про Національну поліцію" - "Соціальний захист поліцейських"?
Ч. 5 ст. 91 ЗУ "Про НП" - "Поліцейським, які виконували службові обов’язки у вихідні, святкові та неробочі дні, крім поліцейських, які працюють у змінному режимі, відповідний час для відпочинку в порядку компенсації надається протягом двох наступних місяців." Ага... в перші пів року такий вихідний надавався, і то, якщо ти не полюбився командиру роти, то Закон відступав. Зараз поліцейські моляться, аби ще наявні вихідні не позабирали. А тут навчання, підвищення кваліфікації, ОГП, відпрацювання помилок, тренування, в декого відрядження - думаю, зважаючи на завантаження патрульних поліцейських, можна за ці 3 роки скласти графік порівняння того, скільки людей покинули службу за відсутності можливості проводити час з родиною, скільки з цієї ж причини перевелися в "кабінет" або інші відомства, а скільки родин було зруйновано. І скільки людей захворіло, зважаючи на виснаження)))
Тут ще варто згадати, - зважаючи на відсутність контракту, - відсутність страхового полісу. Травм на службі - не перерахувати (на моє щастя, в більшості замість мене удар на себе приймав мій мобільний). А звідки кошти на лікування? Правильно, поліцейські скидають в спільні чати і "фейсбуки" прохання про допомогу, і такі ж нещасні, - але з більш-менш здоровими кінцівками і головою, - скидаються, часом по останній сотні гривень на лікування. В очікуванні від держави на страхування життя і здоров’я, остання надія попчихала і здохла, коли на дверях в коридор з’явився надпис "Добровільне страхування життя" із роз’ясненням того, в якій страховій і як можна це зробити. "Яснопонятно"....
І не кажіть про "Профспілки"... ст. 104 передбачає можливість їх створення, а от ускладнень, які з цього виникають, не передбачає (та й усі ми знаємо, що керівництво не дуже любить такі вибрики підлеглих, тож ця ініціатива далі слова "ініціатива" не пішла).
Взагалі, про порушення прав самих поліцейських можна говорити дуже багато, - як з боку структури, так і з боку населення. Фактично, рядовий поліцейський - це така прірва між двома світами, в яку скидають весь непотріб і негатив обидві сторони.
ПІДСРАЧНИК ВІД НАЧАЛЬСТВА:
І це не про моніторинг - службу, яку, чомусь, поліцейські не люблять більше за все. Моніторинг не люблять або ті, хто з ним не стикається, і його лякають колеги, або ті, хто стикається, але знає, що десь проштрафився, от і бігає, трясеться, як билинка в полі. Моніторинг мав би бути окремою темою, але ця інформація не для загалу і буде згадана тільки побічно.
Проте ця частина саме про вище керівництво. Якщо ви думали, що поліцейських демотивують працювати на лінії тільки вищевказані фактори, то от вам вишенька на торті - з 13.09.2017 року, посаду патрульного поліцейського понижено! Тепер всі, хто вступає, незалежно від рівня освіти - не інспектори патрульної поліції, а просто патрульні поліцейські. Більше того, зросту в посаді та ранзі для людей з вищою освітою більше немає - гранично можливе звання для інспектора патрульної поліції понижено до "лейтенанта" (раніше "старлея"). Виходить, що в самому патрулі, якщо не претендувати на місце командира або "кабінет", то зріст тільки вниз. Додайте до цього ще - в більшості, заслужені, але - стягнення фінансового характеру, хулу зі сторони громадян, суддів (особливо тих, які люблять свою недоторканність), несправедливість та недоліки чинного законодавства - і ось тобі і пряма дорога до рапорту на звільнення або переведення в кабінет.
До слова, нові керівники також часто вживають фразу: "Щось не подобається? Пиши рапорт!".
В місяць, коли я звільнялась, ще двоє осіб із першого набору подавали рапорт - і це тільки із тих, з ким я близько знайома і з ким ми ділилися досвідом боротьби з відділом кадрів, про який я писала раніше. Ще кілька осіб запитували про можливість "окабінетитися". Дякуємо, пане Князєв! (саркастично усміхаюся, реверанс)
НЕДОСТАЧА КАДРІВ ЧИ НЕДОСТАЧА БЕНЗИНУ?
Не будемо кривити душею, вона існує. Хто живе на НО (Народного ополчення), 7, той із балкону може споглядати, як в нічний час на "плацу" стоять припарковані автомобілі поліції різних марок. В Києві це спровоковано нестачею кадрів. "А як же дані керівництва про те, що особовий склад повний???" - а отак, читаймо вище. Люди переводяться в кабінет. Там, зазвичай, всі місця зайняті, а штат збільшувати треба, бо кількість роботи за ці роки зросла, тому така людина тимчасово призначається в інший відділ, проте рахується на балансі роти. Або така ж ситуація в кабінетах - "люди-привиди", які, нібито, є призначені в відділ, але, по факту, працюють у іншому. Їх фактичні колеги їх можуть взагалі не бачити ні разу. А то треба комусь в Департаменті попрацювати, і та ж фігня виходить. Додайте до цього декретників і відпустки, і порахуйте.
Перебої з бензином, на щастя, не траплялися так часто і в такому об’ємі, щоб прямо зіпсувати несення служби, проте є інший парадокс. Автомобілі працюють у режимі "нон-стоп", передаються з рук в руки конвеєром. Залізо таке зношене, що рівень витрати бензину на 100 км збільшується, а в тебе ліміт - певна кількість літрів на добу! А якщо авто зжерло весь бензин за 10 км? Задачка із зірочкою.
От і думайте, чому виклик 3 години не опрацьований. При кількох сотнях викликів то.... та на 8-10 екіпажів
ЗАКОН, ЯК УМОВНА ВЕЛИЧНА
Думаю, всі дивилися в мережі ці відеоролики про поліцейських. Навіть я встигла заробити нелюбов ДК і до ДК (будемо відвертими, вони просто.... ну, тут хай за мене скаже ЄДА
https://www.youtube.com/watch?v=uv5TpecIues). Проте, вони нам потрібні, як утворення Протестантської
церкви у 1517 році Католицькій - для розуміння того, що наш закон десь дав тріщину (і подальше виправлення цих нерівностей). Проте, нове законодавство приймається із мінусовою швидкістю, або й на шкоду (згадаймо лишень, що після штрафування Суркіса за водіння із нелегально встановленими маячками, штраф за це порушення зменшили в 5 разів - із 40 000 грн до 8 000 грн). Якби українське законодавство було греблею, її б уже прорвало із усіма летальними виходами. Та ми і так спостерігаємо немало летальних виходів через ці проблеми, особливо через корумпованих суддів, які продають "130-ті" (справи про керування у стані чи з ознаками сп’яніння або під дією препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції), тим самим випускаючи потенційних убивць на колесах на свободу.
Авто з простроченим перебуванням на території України? - митниці пофіг, а поліція, нібито-як має реагувати на всі види правопорушень (відповідно до ЗУ "Про НП"), а нібито-як і не має повноважень затримувати таке авто шляхом доставлення його на штрафмайданчик.
Спіймав сімейного насильника? - Через 3 години він на свободі, забиває жінку/маму до напівсмерті за дзвінок в поліцію.
Спіймав крадія? - Через півтори години чекай повторний виклик.
Та що казати, навіть з убивцями наші закони надлояльні - відпускають під домашній арешт, і ті знову вбивають (http://magnolia-tv.com/…/101058-u-ki-v-vbivtsya-p-dpaliv-kv… - на жаль, оригінальна стаття про повторне вчинення злочину видалена).
Умовність існує у всіх законах України. "Суворість закону пом’якшуєтья необов’язковістю його виконання" - говорять усі, і так і продовжують "славну традицію робити, як всі".
З даного приводу можна навести багато прикладів, тому не буду на цьому зациклюватися. Але, від такого у кожного поліцейського опускаються руки. Бо тоді, коли на тебе націлене дуло пістолета, ти ще маєш тільки усно попереджувати про застосування зброї.
СУД і "БИВШІ"
Згадаймо хоча б славнозвісного суддю Ковбаса (http://www.vinnitsa.info/…/vinnitskiy-suddya-kovbasa-perest…), або суддю, про яку я писала раніше у пості, не згадуючи імен - тепер відкриваю цю завісу (http://zib.com.ua/…/128233-sudyu_makarenko_lishili_prav_i_o… - в апеляції вона оскаржила постанову суду першої інстанції і тепер знову їздить. Тремти, Буча і Ірпінь! А Вища рада правосуддя, до речі, на запит поліцейського вже рік мовчить)
Не хочу теж багато говорити. 130-та - 1000 доларів.
А як ви гадаєте, який відсоток колишніх або теперішніх службовців різних служб, - за винятком патрульки, тут своїх не покривають, якщо вони дебіли, - було притягнуто до відповідальності, за винятком постанов патрульних поліцейських? Особливо щодо ст. 130 КУпАП. Якщо патрульним поліцейським всерівно, кого спиняти (хоча якось, спинивши за ПДР авто із кортежу президента, нам за 15хв вже з ноткою істерики в голосі телефонувала "замкомроти", але нам, якби, пофіг було), то суддям якось "очко жим-жим".
ПОЛІЦЕЙСЬКІ
Так, самі поліцейські демотивують так, що хоч шоколаду з горя обжирайся.
Почнемо із найбільших дебілів - із хабарників. От за ті пару сотень гривен, цей інвалід першої групи (а інакше не розумію мотиву такого підставлення власної сраки) підставляє себе на тюрму, а кожного поліцейського на приниження з боку "небайдужих громадян" - бо "ви ж всі такі", "а от я вашим новим давав" (от було б чим гордитися... і то незалежно від того, ЩО давав і яким місцем, прости, Господи!), і так далі. І пофіг, що серед міських хабарників меншість - зате в області старі кадри нікуди не пішли.
На Дунаєвеччині, звідки я родом, є якийсь поліцейський на кличку "Чекушка". Кличка говорить сама за себе. Він переатестувався за заступництвом одного із суддів (якого, як сміються місцеві, з суду тільки ногами вперед винесуть) і продовжує свою нелегку справу- косить направо і наліво. Розцінки не змінилися - за 200 грн він готовий навіть тебе п’яного відпустити, на "Чекушку" вистачить. Отак там-там нащипає - і має.
І люди, бляха, не знаходжу культурних слів, щоб описати такий рівень критинізму, коли я намагалася розпитати про нього більше (не щоб погладити по голові, звісно) кажуть: "Ми тобі Чекушку в обіду не дамо! На як я п’яний їхати буду, і там буде стояти такий, як ти, то шо мені, штраф платити і права заберут? Нє, хай краще Чекушка буде!"
Якщо народ захищає хабарників, то це не народ, а стадо. А сам факт того, що такі поліцейські, як Чекушка, Торба, вокзальні і їм подібні існують, викликає не тільки бурю обурення в масах, але і в лавах самих поліцейських - це демотивує вже, як сам факт, що ти чесно і віддано несеш службу, а на лінії ще й самі громадяни добивають, бо рівняють тебе під одну лінію із цим чмом.
Найбільший прикол був, коли один із поліцейських, відносно якого вже 2 роки іде провадження, отримав нове звання (хоча він, по суті, підсудний!), а я і ще 400 таких "щасливчиків" (і це, тільки з першого набору!), в яких немає "зальотів", - пролетіли, "як фанєра над Паріжем")))
Конкуренція відомств:
Так, відомства між собою часто не товаришують. Кожен стикався із тим, коли СОГ і патрульні не можуть знайти спільну мову:
- "А ми хочемо працювати!" - "А ми спати!"
- "Та у вас досвіду немає!" - "Та у вас совісті немає!"
і т.д. Більшість старих працівників проти реформ і допомагати патрульним не хочуть. Ці, в свою чергу, іноді теж виплескують свою образу у аналогічний спосіб. Та навіть в коментарях в групах поліції на фейсбуці всі встигли посратися тридцять разів до того, як я дописала цей пост! В роботі це не допомагає. У СОГ статистика - треба кількість розкритих злочинів, стягують із патрульки. У патрульки статистики немає, патрулька вибиває своє прізвище щодо участі в події через рапорти і начальство чисто заради справедливості (премій за розкриття немає, за нерозкриття не карають).
Тут була б доречною для прикладу історія з котами і мертвою бабусею, але я її упущу))) Раптом хтось їсть, а я тут про "високе"!)
ГРОМАДЯНИ
Без коментарів...
ПІСЛЯМОВА
Звісно, це ще не всі мінуси. Та треба буде якось і плюси згадати))) І кабінет "порепресувати"))) Безумовно, на даному етапі, поки ще живі ентузіасти, нова патрульна поліція все ще краще ДАІ, але чи надовго?