СССР, в картинках... |
Здравствуйте Гость [ Вход | Регистрация ] | Форум в сети 7082-й день
![]() |
Шановні користувачі! Запрошуємо вас до офіційного телеграм-канала 0day Community. Тут ви зможете поспілкуватися одне з одним та дізнатися про останні новини щодо роботи ресурса, поставити запитання до адміністрації, тощо. Перейти до телеграм-канала можна відсканувавши QR-код або натиснувши на посилання: @zeroday_ua |
СССР, в картинках... |
Pash |
Пост
|
Репутация: ![]() ![]() свидетель сингулярности ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Группа: Пользователи Сообщений: 15 019 С нами с: 28-November 08 ![]() |
|
![]() ![]() |
Суничка |
Пост
|
Репутация: ![]() ![]() Ethereal Dream ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Группа: Пользователи Сообщений: 12 131 С нами с: 30-June 09 ![]() |
» Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... « Наче з язика зняли. Але я хотіла написати дещо жорсткіше - безліч видань часів срср можна було лічити не в тиражах, а в центнерах чи тонах, більшість з яких видавали "в нагрузку". Так, хотіла згадати "Кобзаря", твори Квітки Основ'яненко та Івана Франка, які дійсно друкували за часи радянщини мовою оригіналу, але два товариші мене випередили. Тому пояснюю: зовсім не друкувати українською мовою та українських авторів радянська влада не могла собі дозволити - це могло спричинити катастрофічний соціальний вибух. Адже Україна - це не така собі маленька, але горда республіка, а десятки мільйонів людей. Ігнорувати їх запит було б недалекоглядно, і це прекрасно усвідомлювали тогочасні політики. Але не будемо забувати, що пересічному читачеві були цікаві детективи Чейза та Крісті, романи про Анжеліку та інша "легка" література. І це цілком нормально. Їх і російською мовою було важко знайти, а українською майже неможливо. Можна знайти сотню сканів в інтернеті, але можна згадати своє дитинство. У багатьох українців на поличках була "Большая советская энциклопедия" українською мовою? Я взагалі, щойно дізналась, що така існувала. Де їх дівали? Де ті кількасоттисячні тиражі? Осідали в бібліотеках? А може у рученятах таємних поціновувачів української мови? Суцільні загадки. Втім, як і з удоями-нядоями та 365-ми кг м'яса в рік на людину, як нам кажуть у секті свідків святих цифр. На додачу до "союз проводил", "обязан союзу", "союз открывал" вважаю доволі смішним аргументом. Справа в тому, що ХХ сторіччя стало проривним у книгодрукарстві. Мабуть, за всю історію людства не було видано стільки друкованих видань, як у минулому сторіччі. І це заслуга аж ніяк не радянських діячів, а технічного прогресу, який крокував всім світом. Поясню чому саме мене розвеселило це порівняння. Це, як я в цій темі сказала б, що срср був поганим, бо мобільних телефонів Motorola було на руках десятки, а тепер тисячі, і це заслуга, припустим, Ющенка чи Януковича. Так собі й уявляю, як Щербицький особисто стояв за друкарським верстатом, ретельно вдивляючись у обриси літери Ї. Закінчу на позитивній ноті. Дедалі більше друкується книжок українською мовою, і я можу їх бачити на поличці в своїй шафі. Можу взяти і почитати будь-коли, а не чути про "сусліка, якого не бачиш, а він є". Сообщение отредактировал Суничка - Apr 18 2018, 20:46 |
![]() ![]() |
![]() |
Упрощённая версия | Сейчас: 5th August 2025 - 12:39 |
Сайт не розміщує електронні версії творів, а займається лише колекціонуванням та каталогізацією посилань, що публікуються нашими користувачами. Якщо Ви є правовласником якоїсь частини опублікованого матеріалу та не бажаєте, щоб посилання на нього знаходилось в нашому каталозі, зв’яжіться з нами і ми видалимо його. Файли для обміну надані користувачами сайту і адміністрація не несе відповідальності за їх вміст. |