Моя рідна мова / Мой родной язык |
Здравствуйте Гость [ Вход | Регистрация ] | Форум в сети 7082-й день
![]() |
Шановні користувачі! Запрошуємо вас до офіційного телеграм-канала 0day Community. Тут ви зможете поспілкуватися одне з одним та дізнатися про останні новини щодо роботи ресурса, поставити запитання до адміністрації, тощо. Перейти до телеграм-канала можна відсканувавши QR-код або натиснувши на посилання: @zeroday_ua |
Моя рідна мова / Мой родной язык |
olex@ |
Пост
|
Репутация: ![]() ![]() Ветеран ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Группа: Модеры Сообщений: 5 666 С нами с: 9-August 06 ![]() |
Про мовну психотравму й українське ґетто.
Історія зі Скрипкою показала, що ще далеко не загоїлось там, де ми думали, що все позросталось. Знову раптово намалювалися «ми» і «вони». » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... « Мирослава Барчук, українська журналістка та телеведуча з.і. Це правда. Не збираюся виправдовувати Олега Скрипку, тим більше, що коли грав проти нього в КВН - ФЕПС і ВТ vs радіофаку, спілкувалися виключно російською. Можна списати на те, що він був в образі Остапа Бендера, але це слабке виправдання. Реально, на власному досвіді можу стверджувати, що Київ 80-х - був русифікованим містом і україномовність була серйозним викликом: або ти селюк, або ти націоналіст. Я мав певні проблеми з цим, бо російську мову вчив у школі, багато читав, але не розмовляв. Тому мені знадобився майже рік, щоб я, нарешті, зміг вільно володіти "язиком". При всьому тому, мешкаючи спільно з мадярами в гуртожитку, намагався якось вивчити угорську. (Бо ж скільки мов ти знаєш, стільки ти людина.) Та йдеться не про те. А про мовний тиск. Свою українськість ти мусив приховувати, бо, бачте, незручно іншим. Математику, яку роками в школі вивчав українською, треба було перекладати на російську. А це складно - похідна є похідна, а не проізводная ![]() І що смішно ![]() Як зараз пам'ятаю слова моєї співгрупниці, коли затинаючись, я хотів щось сказати російською; - Не бійся, говори українською, я своя. Тоді не йшлося про політику, ми не думали про неї, про те, чому, чорт забирай!, ми приймаємо ці правила гри. Але відтоді у мені щось повернулося. І всюди, де було можливо, я говорив рідною мовою. У Скрипки процес національної ідентифікації був складнішим. І українська його - набута мова. І, в принципі, він має підстави звинувачувати інших в дебілізмі, бо сам зміг не лише вивчити, а й стати частиною української культури у більш важчі часи. А після 25 років існування вже незалежної України, де державною мовою є українська, дійсно, не вивчити її здатні лише ідіоти, перепрошую за мою французьку. з.і.2 Прошу вірно зрозуміти - ніхто не забороняє розмовляти російською, Боже збав. Але знати і вміти говорити мовою держави, в якій живеш - це обов'язково. Інакше, ти абсолютно не поважаєш ані народ, ані історію, ані культуру. Який сенс тоді мешкати тут? Хоча, якщо дебіл, то є варіанти. Сообщение отредактировал olex@ - Apr 25 2017, 12:32 |
![]() ![]() |
olex@ |
Пост
|
Репутация: ![]() ![]() Ветеран ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Группа: Модеры Сообщений: 5 666 С нами с: 9-August 06 ![]() |
В Україні з’явилося цілодобове радіо з аудіоказками українською мовою
Національна суспільна телерадіокомпанія України запустила сайт і радіо з аудіоказками українською мовою. Казки різних народів світу начитують актор театру кіно та дубляжу Євген Малуха, вокаліст гурту «Бумбокс» Андрій Хливнюк, учасник гурту DakhaBrakha Марко Галаневич і лідерка гурту «Крихітка» Саша Кольцова. Невдовзі з’являться казки, які озвучив письменник Сергій Жадан та співачка Христина Соловій. https://kazky.suspilne.media/radio Отак треба робити. До речі, загадка: "Якої національності була Баба Яга, яка хотіла з'їсти Івасика Телесика з лопати?" Браво... какой славный манипулятивный призыв... из серии "Сделай сам!" ![]() Власть не смогла построить мост, не открыла новые станции метро, не отремонтировала дороги... так "Сделай сам!", не жди помощи от властей, просто продолжай им платить налоги и акцизы, а все остальное - собирай единомышленников и "делай сам", заодно заплати все пошлины и обязательные платежи, найми юристов и адвокатов, в общем "не ной, а иди работать"... ![]() Я повторюся, special for you Обычно когда человек плохо выполняет свою работу, он возмущается: "А вы знаете, сколько мне платят?!". Знаю. И не понимаю, что ты тут делаешь. По-моему, все просто: не нравится - не работай. И так во всем. Плохо тебе жить с человеком - не живи. Плохо с тобой обходятся деловые партнёры - меняй. Плохо сидит костюм - отдай тому, на ком будет сидеть идеально. Плохо спишь - займись своим душевным состоянием. Плохо себя чувствуешь - лечись. Плохо тебе жить на одном месте - переезжай в другое. Делай, а не ной. А если ты ничего не делаешь и не меняешь, значит, тебе хорошо. Будь честен с собой - тебе хорошо. Хорошо ныть. Хорошо жаловаться. Хорошо страдать. Хорошо быть жертвой. Хорошо, чтобы сочувствовали. Хорошо, чтоб за тебя решали и помогали. Хорошо ничего не делать со своей жизнью. Спокойно. Предсказуемо. Это твоя зона комфорта. Быть в дерьме - твоя зона комфорта. В этом во всем есть смысл. Самый большой смысл в жизни. Если ты не жертва, то кто? Если ты не будешь жаловаться, то что будешь делать? Ведь придется же делать. Если убрать этот смысл "Мне невыносимо трудно, но я несу свой крест", то что останется? Куда ты пойдешь без креста? Как ты вообще будешь жить без него? Не решать - это тоже решение. Не менять - это тоже выбор. Если ты делаешь такой выбор, будь с ним, признавай его, получай бонусы, наслаждайся им. Но не пили мозг другому. Он не обязан играть в твои игры. Признай: ты там, где хочешь быть. В этом правда. А тим часом В Європарламенті оцінили досягнення України за два роки У Європейському парламенті похвалили Україну, яка на тлі російської агресії змогла домогтися значних успіхів у реформуванні низки сфер держави. Про це йдеться в доповіді депутатів ЄП за підсумками двох років з моменту підписання Угоди про асоціацію з Україною. Відзначимо, Угода частково вступило в силу з 1 вересня 2014 року, а її торгова частина, глибока і всеосяжна зона вільної торгівлі, тимчасово застосовувалася з 1 січня 2016 року. Але 11 липня 2017 роки ЄС остаточно ратифікував Угоду про асоціацію з Україною. Євродепутати підкреслюють, що важливі реформи були досягнуті Україною в таких галузях, як енергетика, охорона здоров'я, пенсійне забезпечення, освіта, державне управління та децентралізація, а також у сфері банківської та макроекономічної стабілізації. Також європейські політики високо оцінили співпрацю з Україною в енергетичному секторі і закликають до продовження реформ, особливо на ринку газу і електроенергії. "Оскільки країна відіграє вирішальну роль в європейській мережі енергопостачання, депутати Європарламенту засуджують будівництво трубопроводу "Північний потік – 2", оскільки це політичний проект, який представляє загрозу для європейської енергетичної безпеки". Тому вони вимагають скасування", – йдеться в повідомленні ЄП. З проблемних питань євродепутати зазначають боротьбу з корупцією і вважають, що це питання має стати першочерговим перед українською владою. Водночас члени Європарламенту висловлюють співчуття з приводу того, що існуюча судова система як і раніше залишається неефективною, корумпованою і політично залежною. "Україна домоглася прогресу на шляху до європейської інтеграції з важливими досягненнями в перший виборчий період після Революції Гідності. З моменту підписання Угоди про асоціацію в 2014 році Україна зробила більше проєвропейських реформ, ніж за всі попередні роки незалежності. Широке розчарування викликає погіршення соціальних умов, влада олігархів, що триває і збереження корупції в державних установах", – заявив доповідач євродепутат Майкл Галер. Нещодавно під час візиту до Києва канцлер Німеччини Ангела Меркель називала три головні реформи для України. Боротьба з корупцією, децентралізація і приватизація потрібні Україні, вважає канцлер. Сообщение отредактировал olex@ - Nov 14 2018, 13:26 |
![]() ![]() |
![]() |
Упрощённая версия | Сейчас: 4th August 2025 - 20:24 |
Сайт не розміщує електронні версії творів, а займається лише колекціонуванням та каталогізацією посилань, що публікуються нашими користувачами. Якщо Ви є правовласником якоїсь частини опублікованого матеріалу та не бажаєте, щоб посилання на нього знаходилось в нашому каталозі, зв’яжіться з нами і ми видалимо його. Файли для обміну надані користувачами сайту і адміністрація не несе відповідальності за їх вміст. |