Моя рідна мова / Мой родной язык |
Здравствуйте Гость [ Вход | Регистрация ] | Форум в сети 7082-й день
![]() |
Шановні користувачі! Запрошуємо вас до офіційного телеграм-канала 0day Community. Тут ви зможете поспілкуватися одне з одним та дізнатися про останні новини щодо роботи ресурса, поставити запитання до адміністрації, тощо. Перейти до телеграм-канала можна відсканувавши QR-код або натиснувши на посилання: @zeroday_ua |
Моя рідна мова / Мой родной язык |
olex@ |
Пост
|
Репутация: ![]() ![]() Ветеран ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Группа: Модеры Сообщений: 5 666 С нами с: 9-August 06 ![]() |
Про мовну психотравму й українське ґетто.
Історія зі Скрипкою показала, що ще далеко не загоїлось там, де ми думали, що все позросталось. Знову раптово намалювалися «ми» і «вони». » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... « Мирослава Барчук, українська журналістка та телеведуча з.і. Це правда. Не збираюся виправдовувати Олега Скрипку, тим більше, що коли грав проти нього в КВН - ФЕПС і ВТ vs радіофаку, спілкувалися виключно російською. Можна списати на те, що він був в образі Остапа Бендера, але це слабке виправдання. Реально, на власному досвіді можу стверджувати, що Київ 80-х - був русифікованим містом і україномовність була серйозним викликом: або ти селюк, або ти націоналіст. Я мав певні проблеми з цим, бо російську мову вчив у школі, багато читав, але не розмовляв. Тому мені знадобився майже рік, щоб я, нарешті, зміг вільно володіти "язиком". При всьому тому, мешкаючи спільно з мадярами в гуртожитку, намагався якось вивчити угорську. (Бо ж скільки мов ти знаєш, стільки ти людина.) Та йдеться не про те. А про мовний тиск. Свою українськість ти мусив приховувати, бо, бачте, незручно іншим. Математику, яку роками в школі вивчав українською, треба було перекладати на російську. А це складно - похідна є похідна, а не проізводная ![]() І що смішно ![]() Як зараз пам'ятаю слова моєї співгрупниці, коли затинаючись, я хотів щось сказати російською; - Не бійся, говори українською, я своя. Тоді не йшлося про політику, ми не думали про неї, про те, чому, чорт забирай!, ми приймаємо ці правила гри. Але відтоді у мені щось повернулося. І всюди, де було можливо, я говорив рідною мовою. У Скрипки процес національної ідентифікації був складнішим. І українська його - набута мова. І, в принципі, він має підстави звинувачувати інших в дебілізмі, бо сам зміг не лише вивчити, а й стати частиною української культури у більш важчі часи. А після 25 років існування вже незалежної України, де державною мовою є українська, дійсно, не вивчити її здатні лише ідіоти, перепрошую за мою французьку. з.і.2 Прошу вірно зрозуміти - ніхто не забороняє розмовляти російською, Боже збав. Але знати і вміти говорити мовою держави, в якій живеш - це обов'язково. Інакше, ти абсолютно не поважаєш ані народ, ані історію, ані культуру. Який сенс тоді мешкати тут? Хоча, якщо дебіл, то є варіанти. Сообщение отредактировал olex@ - Apr 25 2017, 12:32 |
![]() ![]() |
Vox |
Пост
|
Репутация: ![]() ![]() 0day rescue ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Группа: Модеры Сообщений: 21 655 С нами с: 24-January 10 ![]() |
Боже збав, я навіть не думав ображатися. Просто існує певний гештальт в сприйнятті україномовного. Як, власне, і самого себе в російськомовному оточенні. Однак я не страждаю ані комплексом меншовартості, ані почуттям помсти чи пихи. Тому мимо. Я просто розставив крапки, щоб не здавалося того, чого немає. Ок, принято. Как я и сказал, для меня упоротые те, кто приходят в чужой монастырь и начинают там свой устав пропихивать. В том числе и русскоязычный, который требует украиноязычное частное предприятие обслуживать его на русском. Наступне. Тут можна було би процитувати SSSKO, який не помітив, що в країні, де є одна державна мова, в мене немає можливості нею користуватися. Говоримо про інтернет-простір, продаж товарів, інструкції - всі ті речі, які зараз описані в законі. Тобто начебто у російськомовних немає вибору, а по суті - то в мене немає. Еще раз, провал гуманитарной политики государства - это не проблема частного предприятия и потому я не понимаю, почему за мой счет оно начинает решать свои проблемы. Если бы у меня было государственное предприятие - вопросов нет, если бы я был госсулжащий - ок, им по чину положено учить язык для участия в распилинге. Я можу погодитися з тим, що дехто "провтикав" з двомовністю сайтів (якщо ви весь час говорите про введення другої державної, то було би просто доцільно і розумно підстелити соломку і забезпечити таку ж саму підтримку обом мовам), що це "дурна робота" і вона обтяжує. І так, на місці урядовців, я би якимось чином допоміг би українізувати укрнет. Це вірна позиція. А ще б або взагалі відмінив штрафи і замінив їх чимось іншим або ж виділив додатковий термін для виконання робіт (хоча, здається, час на це уже давався). Немає сенсу тиснути на тих, хто справно платить податки і утримує їх. Та все одно, я повторюся, це не є вимогою невігласів-можновладців. Ці правила встановлює алгоритм створення держави. У кожному випадку свої, але водночас універсальні. Якщо хочемо бути сильною, незалежною нацією (українським народом), то однією з важливих функцій є мова. І від цього нікуди не дінешся. Ну вот смотрите, Вы верите в какие-то дополнительные функции украинского языка, а я нет, почему Ваша меря должна поддерживаться из моего кармана? Я вот циничный нэвиглас, у меня язык - это средство коммуникации, инструмент, больше никаких дополнительных функций он не несет. Равно в той же степени, кстати, я негодую относительно и другой веры, когда в светском государстве начинают официально отмечать религиозные праздники. Вера - личное дело каждого, личное. Хотите себе верить в "державотворчу" функцию языка - верьте, хотите верить в Иисуса, в Будду, да хоть в Макаронного Монстра - верьте, но только не нужно делать меня заложником этой веры. Інша справа - як її впроваджують, які механізми. І я ще раз зможу розділити твоє невдоволення. Ну, а Гелевей. Чому не на мові? аналогічно Пачиму в шляпє? Такі випадки будуть і справа тут, звичайно, не в мові, а в культурі тих персонажів. Вони є і будуть у будь-якого народу. Але ототожнювати фаріонів, гелевеїв & Со з утвердженням де-факто української мови як державної - це якби підмінювати російську мову Путіним. Просто вот такие вот законы дают этим Гелевеям, Ницоям, Фарионам и прочему мусору в руки дополнительный инструмент для задрачивания людей. Но здесь соглашусь, это не проблема украинского языка, это проблема отсутствия воспитания у людей, которые используют его как инструмент. В случае с "а пачиму не на русском" - тоже такое же быдло, как и перечисленные выше. Интересно, если бы частный предприниматель, проводящий официальную коммерческую деятельность где нибудь в Германии или Франции заявил, что государственный язык в его предпринимательской деятельности нафиг не нужен, и он не собирается его использовать, долго ли он бы проработал? Рекомендую поинтересоваться законом Тубона. Я уже выше Вам же отвечал, мы не Германия, мы не Франция, мы Украина - страна с большим процентом русскоязычного населения и статьей 10 Конституции Украины, которая гарантировала мне "свободное развитие, использование и защита русского, других языков национальных меньшинств Украины." Ну, херню же пишешь. Яростные сторонники - это кто? Свободовцы? Нет, яростные сторонники в этой теме записали меня в сепаратисты, буквально несколько постов назад, ну это так вот, например. фактически такие же как федя и вох ,ссско подняли оружие на Донбассе ,попросту говоря сепаратисты ,ты им блад одно они тебе про русский и корысть ,ну сука нет слов.... ну дык ,о том же поет мегапредприниматель вох ,только о русском ,в чем дело ? ![]() Чисто на основании того, что я просто обсуждаю здесь свое право вести свой бизнес на своем языке. |
![]() ![]() |
![]() |
Упрощённая версия | Сейчас: 4th August 2025 - 17:46 |
Сайт не розміщує електронні версії творів, а займається лише колекціонуванням та каталогізацією посилань, що публікуються нашими користувачами. Якщо Ви є правовласником якоїсь частини опублікованого матеріалу та не бажаєте, щоб посилання на нього знаходилось в нашому каталозі, зв’яжіться з нами і ми видалимо його. Файли для обміну надані користувачами сайту і адміністрація не несе відповідальності за їх вміст. |