Моя рідна мова / Мой родной язык |
Здравствуйте Гость [ Вход | Регистрация ] | Форум в сети 7080-й день
![]() |
Шановні користувачі! Запрошуємо вас до офіційного телеграм-канала 0day Community. Тут ви зможете поспілкуватися одне з одним та дізнатися про останні новини щодо роботи ресурса, поставити запитання до адміністрації, тощо. Перейти до телеграм-канала можна відсканувавши QR-код або натиснувши на посилання: @zeroday_ua |
Моя рідна мова / Мой родной язык |
olex@ |
Пост
|
Репутация: ![]() ![]() Ветеран ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Группа: Модеры Сообщений: 5 666 С нами с: 9-August 06 ![]() |
Про мовну психотравму й українське ґетто.
Історія зі Скрипкою показала, що ще далеко не загоїлось там, де ми думали, що все позросталось. Знову раптово намалювалися «ми» і «вони». » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... « Мирослава Барчук, українська журналістка та телеведуча з.і. Це правда. Не збираюся виправдовувати Олега Скрипку, тим більше, що коли грав проти нього в КВН - ФЕПС і ВТ vs радіофаку, спілкувалися виключно російською. Можна списати на те, що він був в образі Остапа Бендера, але це слабке виправдання. Реально, на власному досвіді можу стверджувати, що Київ 80-х - був русифікованим містом і україномовність була серйозним викликом: або ти селюк, або ти націоналіст. Я мав певні проблеми з цим, бо російську мову вчив у школі, багато читав, але не розмовляв. Тому мені знадобився майже рік, щоб я, нарешті, зміг вільно володіти "язиком". При всьому тому, мешкаючи спільно з мадярами в гуртожитку, намагався якось вивчити угорську. (Бо ж скільки мов ти знаєш, стільки ти людина.) Та йдеться не про те. А про мовний тиск. Свою українськість ти мусив приховувати, бо, бачте, незручно іншим. Математику, яку роками в школі вивчав українською, треба було перекладати на російську. А це складно - похідна є похідна, а не проізводная ![]() І що смішно ![]() Як зараз пам'ятаю слова моєї співгрупниці, коли затинаючись, я хотів щось сказати російською; - Не бійся, говори українською, я своя. Тоді не йшлося про політику, ми не думали про неї, про те, чому, чорт забирай!, ми приймаємо ці правила гри. Але відтоді у мені щось повернулося. І всюди, де було можливо, я говорив рідною мовою. У Скрипки процес національної ідентифікації був складнішим. І українська його - набута мова. І, в принципі, він має підстави звинувачувати інших в дебілізмі, бо сам зміг не лише вивчити, а й стати частиною української культури у більш важчі часи. А після 25 років існування вже незалежної України, де державною мовою є українська, дійсно, не вивчити її здатні лише ідіоти, перепрошую за мою французьку. з.і.2 Прошу вірно зрозуміти - ніхто не забороняє розмовляти російською, Боже збав. Але знати і вміти говорити мовою держави, в якій живеш - це обов'язково. Інакше, ти абсолютно не поважаєш ані народ, ані історію, ані культуру. Який сенс тоді мешкати тут? Хоча, якщо дебіл, то є варіанти. Сообщение отредактировал olex@ - Apr 25 2017, 12:32 |
![]() ![]() |
olex@ |
Пост
|
Репутация: ![]() ![]() Ветеран ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Группа: Модеры Сообщений: 5 666 С нами с: 9-August 06 ![]() |
Я не хочу уезжать со своей любимой Родины - я буду голосовать против этих дебилов... только так... не дождетесь... ![]() И да, я могу искренне отвечать на прямые вопросы (в отличие от "патриотов" ![]() И я уверен, что вполне в обозримом будущем все эти ограничения смягчат, как и положено в демократической стране... иначе - тупик и глупая борьба со своими гражданами... И так уже полностью потеряли ТВ как канал информации/пропаганды, ведь из-за обязательного перевода ВСЕХ телепрограмм на мову серьезный бизнес убегает с этой сферы и народ окончательно уходит в инет... ну такое - за что боролись, на то и напоролись... Кстати, книгопечатанью аналогичный конец наступил - рынок Украины слишком мал и никому не интересен на обязательной мове... ![]() Отвечу по-русски, может будет понятнее. 1. Свободный выбор - это прекрасно. Придут новые дебилы. Будут новые обещания. Но есть объективная реальность. Соціолінгвістичні дослідження, що виявляють ставлення наших громадян до української мови, на перший погляд, мають тішити тих, хто вболіває за її долю. Так, результати масового опитування населення України, проведеного у 2017 році науковцями Інституту української мови НАНУ спільно з Ґіссенським інститутом славістичних студій (Німеччина), засвідчили високі показники позитивних відповідей на низку запитань стосовно державної мови. Із запитанням «Чи згодні Ви з твердженням, що українська мова є одним з атрибутів державності України?» погодились 79,7% респондентів. На запитання «Чи обов’язково громадянам України володіти українською мовою?» ствердно відповіли 90,1% опитаних, натомість обов’язкове володіння російською підтримало значно менше респондентів – 33,2%, що навіть на один відсоток менше групи тих, хто вважає обов’язковим володіння англійською. Знижуються, хоча й лишаються доволі високими для української, показники рідної мови. Українську вважають рідною 64,1% опитаних, російську – 17,1%, українську і російську однаковою мірою – 17,4%, іншу – 0,8%. В ближайшем будущем я не вижу серьезных возможностей для введения русского языка в качестве государственного, тем более, что политика России все больше отталкивает от себя ее симпатиков. Сергей Фурса, публицист, блогер, финансист О переменах в Зеленском Путину удалось сделать из Зеленского бандеровца, который уже разговаривает как настоящий украинец с Майдана. 2. Если ты уж говоришь прямо, то хочется узнать без всех этих инсинуаций - ты считаешь меня "патриотом"? И что такое "патриот"? 3. Я отвечаю достаточно ясно, если ты не понимаешь, это, в принципе, не мои проблемы. 4. Чтобы судить о человеке, нужно знать его, видеть полную картину, понимать ситуацию. Меня коробит от скоропалительных выводов "экспертов" ( дебил и провокатор ). Еще раз - это не его вина, что кого-то колбасит по поводу украинского языка и Украины вообще. Если за столько лет кто-то не осознал, что невозможно жить в стране и не знать ее языка - это нонсенс, то что тут скажешь? Вопрос даже не в том, что не знает, а в том, что требует права не знать. Что ж, давай до свидания. 5. Дискримационный закон направленный против международных языков. Скажи прямо - против русского языка. Я не считаю, что закон совершенен. Даже у меня есть замечания. При том, что есть возможность находить нарушения, нет инструментов для исправления. Классический пример - "Сваты" на 1+1. Вопрос санкций и штрафов мне кажется зарегулирован. Кроме того, закон заходит уж слишком в приватную жизнь. Но в целом решение правильное и просто требует "обкатки." |
![]() ![]() |
![]() |
Упрощённая версия | Сейчас: 3rd August 2025 - 3:48 |
Сайт не розміщує електронні версії творів, а займається лише колекціонуванням та каталогізацією посилань, що публікуються нашими користувачами. Якщо Ви є правовласником якоїсь частини опублікованого матеріалу та не бажаєте, щоб посилання на нього знаходилось в нашому каталозі, зв’яжіться з нами і ми видалимо його. Файли для обміну надані користувачами сайту і адміністрація не несе відповідальності за їх вміст. |