Поддерживаете ли вы двуязычие в Украине? |
Здравствуйте Гость [ Вход | Регистрация ] | Форум в сети 6833-й день
Шановні користувачі! Запрошуємо вас до офіційного телеграм-канала 0day Community. Тут ви зможете поспілкуватися одне з одним та дізнатися про останні новини щодо роботи ресурса, поставити запитання до адміністрації, тощо. Перейти до телеграм-канала можна відсканувавши QR-код або натиснувши на посилання: @zeroday_ua |
Поддерживаете ли вы двуязычие в Украине? |
.Stealth |
Jan 20 2009, 8:05
Пост
|
Благодарности: 1384300 Репутация: 4866 Охотнек за чужими Группа: Пользователи Сообщений: 20 565 С нами с: 13-March 06 |
Дикторы канала отжигают - "Прем'єр-міністерка Тимошенко"
как так можно? думал, что мне показалось...ан - нет, многократно повторяют словосочетание....это я такий прискіпливий, чи така мова державна? |
olex@ |
Oct 15 2012, 12:38
Пост
|
Репутация: 1342 Ветеран Группа: Модеры Сообщений: 5 666 С нами с: 9-August 06 |
Как то у вас теряется связь с реальность. А потом начинаете поступать по еврейски. Смотрите как всё было: Вы предлагаете подискутировать на тему "Якщо людина перебуває в державі і не спілкується її мовою, то це або гість, або невільник, або окупант", Я вам задаю конкретный вопрос исходя из вами же предложенной темы: "Скажите, люди которые говорили исключительно на украинском, они кем были в СССР ?", на что вы непонятно зачем отвечаете "українцями". Скажите, в теме дискуссии которую вы предложили где то сказано про украинцев либо какие то другие национальности ? А вместо ответа от вас пошли какие то встречные вопросы, которые во первых уходит в стороны от вами же предложенной теме, во вторых переходят на личности. Скажите зачем вы это делаете в рамках дискуссии которую сами же и предложили ? Неважко прослідкувати за темою. 1.Якщо тобі незрозуміла відповідь, то це ще не значить, що вона невірна. 2.Ба більше, для продовження дискусії, я задав зустрічне питання, на яке ти досі не дав відповіді. Бо саме в площині твоєї відповіді лежить пояснення. 3.Крім того, одного разу я вже давав подібне роз'яснення саме в дискусії з тобою, і схоже, ти до сих пір не зрозумів, як можна лишатися українцем в Совєтском Союзє. 4.Обіцяю, я далі детально обгрунтую і буду триматися теми дискусії, але ж ти так і не відповів. Чи у нас встановлені правила допиту? |
SSSK0 |
Oct 15 2012, 12:49
Пост
|
Репутация: 1748 ultra active user Группа: BANNED Сообщений: 27 434 С нами с: 9-November 06 |
Ну, а поки що, в умовах одномовності, може хай хоча б чиновники спробують опанувати державну. Га? Там, де це прописано законом. Без вопросов. Чиновник обязан владеть теми языками, которые ему предписаны законом. А вот техническая документация, поддержка и сопровождение на сложные объекты, в условиях рыночной экономики, будет обеспечиваться, по умолчнанию, на международных языках. Желает клиент доплатить за версию на малораспространенном языке - сделаем |
Vintik |
Oct 17 2012, 18:58
Пост
|
Репутация: 45 Cтаршой Группа: Пользователи Сообщений: 892 С нами с: 16-March 06 |
Конституційний суд просять перевірити "язик"
51 депутат Верховної Ради звернувся до Конституційного Суду з проханням перевірити закон про мовну політику на відповідність Конституції. Про це повідомляє прес-служба КС. Конституційні подання надійшли 16 жовтня. Зокрема, депутати просять оцінити конституційність положень цього закону, а конституційність закону у зв'язку з можливим порушенням процедури його прийняття. Подання передані на вивчення секретаріату суду. http://www.pravda.com.ua/news/2012/10/17/6974882/ |
olex@ |
Oct 23 2012, 14:52
Пост
|
Оскільки я так і не дочекався відповіді від Федора, (ще раз доведено, що на питання, які йому не подобаються, чекати відповіді марно), а звинувачення підвісли і певною мірою пригнічують мене, то далі вже я сам спробую пояснити свою позицію.
Дано: "Якщо людина перебуває в державі і не спілкується її мовою, то це або гість, або невільник, або окупант" Запитується: "Скажите, люди которые говорили исключительно на украинском, они кем были в СССР ?" Моє уточнення для Федора: "А ти в УРСР ким був? Совєцкім чєловєком?" Тут ми бачимо чергове махлювання ФС - таке "непомітне зміщення-заміщення". Україна і СССР. Бо якщо ми говоримо про УРСР в складі СССР, то державою у повному сенсі був Союз, Україна реально не мала ознак самостійіної та суверенної країни. І не варто говорити про членство України в ООН. Бо це, можливо, єдина прикмета, що якось вирізняла мою Батьківщину серед 15 угрупувань. Ну, і звісно, давала ще один додатковий голос при голосуваннях. Отже, Україна насправді була колонією особливого роду. Не державою. Ставити питання про державність української мови в СССР - це просто або свідомо одурювати всіх або жити в царстві власної уяви. Я думаю, що якби СССР протримався ще бодай півстоліття асиміляція українців і їх поглинання російською імперією була би незворотньою. Когось цей процес зачепив набагато швидше, і для них не було суттєвою різницею, в якій республіці він живе, адже він - "совєцький чєловєк" і звідси його держава - Совєцький Союз, а не якась там УРСР. Питання: "Якою була мова спілкування в СССР?" Має єдину відповідь - російська. Отже, протиріч немає. Людина перебуває - людина спілкується її мовою. Тоді хто були ті, що говорили виключно українською, перебуваючи не в своїй рідній державі? Я сказав - українцями, на відміну від Федора, для якого СССР - це, власне, його країна. Тими, хто продовжував зберігати свою ідентичність і мріяв жити "на своїй, Богом даній, землі", в національній суверенній самостійній державі Україна. Вони - явно не гості, не окупанти. У певному сенсі вони невільні, бо ж країна невільна (хоча Федор не уточнив, де саме в Союзі має говорити наш свідомий українець, якщо в Сибіру, то з розпадом Союзу він змушений обирати, чи жити вдома, чи прийняти правила РФ). І от тепер, коли ця мрія збулася, всі ті, хто невипадково залишився тут, повинен зрозуміти просту істину - якщо ти живеш тут, де державною мовою є українська, то не знати її можуть дійсно або гості, або захоплені невільники, або ж не дуже розумні (мяко кажучи) неадеквати, що не бажають змиритися з утворенням нової країни і чекають на повернення минулого. Причому я недаремно підкреслив, бо не йдеться про примус говорити українською будь-де, а лише там, де цього вимагає Конституція, де чорним по білому написано, що єдиною державною мовою з усіма випливаючими з цього наслідками - є українська. Крапка. p.s. Вирішив додати ще дещо особисте. Я не вважав себе невільною людиною, доки не приїхав в столицю, де раптом виявилося, що розмовляти своєю рідною мовою - це означає бути або селюком, або бидлом, або рагулем. Коли несподівано виявилося, що математику, котру 10 років я вивчав українською, треба здавати російською. Коли дівчина, котру вподобав на курсі, по-змовницькому прошепотіла:"Зі мною можеш говорити українською". Коли рік відмовчувався, намагаючись якомога краще оволодіти російською та зрозуміти сенс фрази:"Я другой страны такой не знаю, где так вольно дышит человек!" Менш за все мені б хотілося, щоб останнє звели до якоїсь особистої образи чи бажання помсти тепер. Аж ніяк. Дякувати Богові, я можу прекрасно говорити, крім російської, ще й англійською, розуміти польську та болгарську. А мешкання в гуртожитку з угорцями, допомогло почути мадярську. Головне - аби ми не втратили набутого, не звели нанівець зусиль минулого і не перетворилися в черговий раз на манкуртів-совків без роду і племені. Сообщение отредактировал olex@ - Oct 24 2012, 10:58 |
Федор Сумкин |
Oct 23 2012, 20:07
Пост
|
Благодарности: 973698 Репутация: 4956 Darth Vader Группа: Пользователи Сообщений: 51 104 С нами с: 15-March 06 |
Дано: "Якщо людина перебуває в державі і не спілкується її мовою, то це або гість, або невільник, або окупант" Запитується: "Скажите, люди которые говорили исключительно на украинском, они кем были в СССР ?" Моє уточнення для Федора: "А ти в УРСР ким був? Совєцкім чєловєком?" |
olex@ |
Oct 24 2012, 8:53
Пост
|
У вас вероятно не совсем хорошо с украинским языком. Понимаете ли вы значение слова "держава" ? Вам уже один раз ответили, однако вместо выбора, который вы сами и предложили "або гість, або невільник, або окупант" вы же сами начинаете непонятно зачем рассказывать про национальность. Скажите зачем вы это делаете ? Вагався, варто відповідати чи ні? Нема сенсу. Зрештою, це ж не приватна розмова, а дискусійний клуб. Отже, нас можуть читати інші і долучатися до суперечки. Хоча, на мою думку, у наших "двобоях" з тобою йдеться не про обмін думками, скоріше, це боротьба світоглядів - українського та малоруського. Тим не менше... "Мне как-то даже неловко за тебя, Федя. Ты - демагог и/или умеешь складывать буквы в слова, но смысл их для тебя темен. Если внимательно прочитаешь мой предыдущий пост, (хотя, о чем я?), то сможешь найти все ответы, даже в некорректных условиях поставленного тобой вопроса. (Не хочется тыкать носом ) Мне сложно найти понятную для тебя аналогию. Представь себе, что численность американских индейцев сопоставима или, вернее, превышает "понаехавших" эмигрантов. Причем делаверы, могикане и прочая сохранили свои традиции, культуру и язык. Спрашивается - "Они кем были в США?" Если сподобишься ответить, заодно отдай долг: "Кем ты сам был в СССР?" и попробуй расшифровать, что же такое держава, чтобы и я, наконец, понял разницу между СССР и УССР." p.s. И последнее. Можно мне не выкать. Мы на форуме, есть определенный сетевой этикет, мы различаемся лишь тем, что написано нами. Все равно, сколько нам лет. (Если тебя смущает мой возраст, я могу затереть дату. ) Хотя, по большому счету, мне неважно, сколько их есть у меня или у других. Я и без этого могу оценить по достоинству умные толковые мысли Неша или уважать мнение Майка и удивляться безапеляционности Сканера или категоричности Эксплосива. Сообщение отредактировал olex@ - Oct 24 2012, 8:59 |
Федор Сумкин |
Oct 24 2012, 9:56
Пост
|
Благодарности: 973698 Репутация: 4956 Darth Vader Группа: Пользователи Сообщений: 51 104 С нами с: 15-March 06 |
Если внимательно прочитаешь мой предыдущий пост, (хотя, о чем я?), то сможешь найти все ответы, даже в некорректных условиях поставленного тобой вопроса. (Не хочется тыкать носом ) Я внимательно читаю ответы посты, и ответа на свой изначальный вопрос по теме предложенной вами дискуссии ("Якщо людина перебуває в державі і не спілкується її мовою, то це або гість, або невільник, або окупант") так и не увидел. Мне не сложно повторить вопрос: "Скажите, люди которые говорили исключительно на украинском, они кем были в СССР ?"Мне сложно найти понятную для тебя аналогию. Мне не надо искать аналогий, я всего лишь просил ответить вас на вопрос по теме предложенной вами дискуссии.p.s. И последнее. Можно мне не выкать. Мы на форуме, есть определенный сетевой этикет, мы различаемся лишь тем, что написано нами. Все равно, сколько нам лет. (Если тебя смущает мой возраст, я могу затереть дату. Не надо повторять сказку, которую любит вещать Алекс, нет никакого "сетевого этикета", есть просто культура общения. |
olex@ |
Oct 24 2012, 10:59
Пост
|
Я внимательно читаю ответы посты, и ответа на свой изначальный вопрос по теме предложенной вами дискуссии ("Якщо людина перебуває в державі і не спілкується її мовою, то це або гість, або невільник, або окупант") так и не увидел. Виділено bold-ом та підкреслено. Не надо повторять сказку, которую любит вещать Алекс, нет никакого "сетевого этикета", есть просто культура общения. http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B5%...%BA%D0%B5%D1%82 Сообщение отредактировал olex@ - Oct 24 2012, 11:18 |
Федор Сумкин |
Oct 24 2012, 11:08
Пост
|
|
SSSK0 |
Oct 24 2012, 11:08
Пост
|
Репутация: 1748 ultra active user Группа: BANNED Сообщений: 27 434 С нами с: 9-November 06 |
Зрештою, це ж не приватна розмова, а дискусійний клуб. Отже, нас можуть читати інші і долучатися до суперечки. Чем и воспользуюсь йдеться не про обмін думками, скоріше, це боротьба світоглядів - українського та малоруського. Вот это и есть аксиоматическая ошибка. Хватит жить прошлым, давно распалась Российская империя и безнадежно устарело надуманное противоречие "Украина - "Малороссия". Ну не надо продолжать бороться с прошлым... все прошло уже... на дворе 21-й век. Мы все живем в независимом государстве Украина и хотим войти в ЕС, в Шанхайское содружество, во все виды союзов... без виз перемещаться в любую цивилизованную страну мира, иметь право там работать и жить без всяких ограничений. Для этого надо учить международные языки. Очевидно, что укр.яз., как и другие провинциальные языки, никогда не станет международным и потихоньку займет свое место в музее. Ну не надо бояться языков... полмира использует англ.яз. в качестве государственного и как-то не очень боится, что их страны попали под влияние Великобритании/США. Почему же стоит так бояться русского языка? Почему не может быть независимого государства Украина с двумя гос.языками? Почему Австрия использует немецкий язык в качестве гос.языка и не нервничает? |
olex@ |
Oct 24 2012, 11:31
Пост
|
А можно говорить без "У певному сенсі" и "бо ж країна невільна", а называть вещи своими именами ? Продовжуєш дивувати. Замість вибачень - чергові (висмоктані з пальця) нападки. Ти ж не підліток і маєш розуміти, що немає повної абсолютної істини, не буває тільки чорноти і лише білизни. Життя має безліч граней та відтінків. Я був щасливий в радянській Україні, що не відміняло відчуття неповноцінності самої України. Але забудь. Тобі важко збагнути такі речі. |
Федор Сумкин |
Oct 24 2012, 12:47
Пост
|
Ти ж не підліток і маєш розуміти, що немає повної абсолютної істини, не буває тільки чорноти і лише білизни. Життя має безліч граней та відтінків. Странно, почему только сейчас вы про это вспомнили ? Почему вы не вспоминали про оттенки когда разговор шел про русскоязычных в Украине ? |
Svyatogor |
Oct 24 2012, 23:28
Пост
|
Репутация: 50 Постоялец Группа: BANNED Сообщений: 1 117 С нами с: 18-March 09 |
В 2007 году на Сорочинской ярмарке (!) продавались китайские вышиванки. Хотел сфотографировать - не разрешили. Позор, или как там у вас - Ганьба!!! Я был в этом году. Ситуация не сильно поменялась. Только сфоткать дали, но без лейбла. Встретил там Олега Тягнибока. Даже поговорил с ним. Он кстати, со мной общался по-русски. Не стеснялся. |
Svyatogor |
Oct 24 2012, 23:44
Пост
|
Досі чекаю приклади "насаждєнія". МОжно мне? Я сына отдал в русскоязычную школу. Был крайне удивлён, что учебники по истории, краеведению, природоведению, окружающему миру, информатике (4 класс), английскому, основах безопасности жизнедеятельности написаны на украинском языке и предметы излагаются тоже на украинском. Несмотря на "русскоязычность" школы. Если не веришь, в личке дам координаты. На мой вопрос завучу - "указание облоно". Это что не насаждение? на весь район 2 школы с русским языком и 12 с украинским и это на восточной Украине! 2 - перевод в новостях интервью российский деятелей на украинский язык - это не насаждение? И ещё, примеры качественного российского продукта? Оставим военку. 1 - трллейбусы завода имени Урицкого (TROLZA 6205), покупаются в Европу, Аргентину... 2 - Спортивное туристское снаряжение (BASK, "снаряжение", "RAFTMASTER".......) - одно из лучших в мире. 3 - о! макароны "Макфа", я их и в Бергене в магазине видел и в Дюсселбдорфе. Ладно, надо будет, продолжу, мне на перевязку пора. |
Vintik |
Nov 8 2012, 0:08
Пост
|
Репутация: 45 Cтаршой Группа: Пользователи Сообщений: 892 С нами с: 16-March 06 |
Чергове досягнення команди «геніїв і професіоналів» — Донецька облрада прибрала українську версію свого сайту.
|
SSSK0 |
Nov 8 2012, 0:55
Пост
|
Чергове досягнення команди «геніїв і професіоналів» — Донецька облрада прибрала українську версію свого сайту. Тю... а на сайте Львовской ОДА нет русской версии! И что? |
olex@ |
Nov 8 2012, 12:01
Пост
|
Тю... а на сайте Львовской ОДА нет русской версии! И что? Взагалі, якщо ти не в курсі , державна мова - українська. І, наскільки я розумію, Донецька обласна рада знаходиться в Україні і є державною структурою. Отже, навіть згідно нового закону має виконуватися Конституція і сайт повинен бути обовязково на українській мові так само, як і регіональною мовою (про це не йдеться). Зрештою, приходимо до того, про що я говорив десяток сторінок назад - під виглядом захисту російськомовних буде витискатися українське, порушуючи начебто демократичний закон - не і/і, але або/або. Причому, здається, у неті не так вже й важко дотримуватися закону, адже реалізація двомовного сайту достатньо проста, було б лише бажання. Стосовно сайту Львівської ОДА - російська наразі не є регіональною мовою у цій області. Порівняння кволе. |
6opoga |
Nov 8 2012, 12:46
Пост
|
Репутация: 88 Активист Группа: Пользователи Сообщений: 324 С нами с: 15-May 12 |
Для бабушек/дедушек, проживших большую часть жизни в СССР может быть и нужно разрешить заполнять документы на русском языке. Для всех остальных - мое личное мнение - государственный язык должен быть один - украинский. Я родился в 85 году в Донецкой области и мне в школе украинский язык и литературу преподавали. С украинским языком я проблем не испытываю ни в общении, ни при заполнении документов, хотя мой родной язык русский. И если сейчас кто-то моего возраста брызжет слюной, доказывая необходимость введения второго государственного языка, то этим лишь демонстрирует свою неуспеваемость в школе
Взагалі, немає значення хто якою мовою спілкується - головне, що люди розуміють один одного. Я живу в гуртожитку з купою западенців. Вони говорять до мене українською, я до них російською і ми чудово розуміємося. І навіть доходить до смішного - коли хтось з нас намагається говорити мовою іншого, то вже виникає відчуття дискомфорту а-ля ти спілкуєшься з якоюсь іншою людиною, а не твоїм сусідом То все є так, але державна мова повинна бути тільки одна - українська. |
SSSK0 |
Nov 8 2012, 12:46
Пост
|
Да все это глупости... необходимо изначально обеспечивать, как минимум, три языка
на каждом сайте - укр., рус. и англ. А в некоторых областях еще и венгерский, румынский, татарский... В данном случае авторы и сайта Донецкой ОДА, и сайта Львовской ОДА одинаково неправы, т.к. разжигают народное раздражение своим однобоким подходом. http://www.president.gov.ua/ru/ с поддержкой трех языков http://www.partyofregions.org.ua/en/ с поддержкой трех языков |
Svyatogor |
Nov 8 2012, 12:52
Пост
|
Чергове досягнення команди «геніїв і професіоналів» — Донецька облрада прибрала українську версію свого сайту. Господа, но это же неправда! Ну чтоже вы ведётесь на провокаторов! http://www.donoda.gov.ua/main/ua/# Всем сюда смотреть. olex@, ну ёлки-палки, ну хоч би ти подивився! государственный язык должен быть один - украинский. Он и так один - украинский Да все это глупости... необходимо изначально обеспечивать, как минимум, три языка на каждом сайте - укр., рус. и англ. Сайт донецкой областной рады именно на 3-х языках, как Вы и писали. Сообщение отредактировал Svyatogor - Nov 8 2012, 12:53 |
Упрощённая версия | Сейчас: 29th November 2024 - 2:45 |
Сайт не розміщує електронні версії творів, а займається лише колекціонуванням та каталогізацією посилань, що публікуються нашими користувачами. Якщо Ви є правовласником якоїсь частини опублікованого матеріалу та не бажаєте, щоб посилання на нього знаходилось в нашому каталозі, зв’яжіться з нами і ми видалимо його. Файли для обміну надані користувачами сайту і адміністрація не несе відповідальності за їх вміст. |