Здравствуйте Гость [ Вход | Регистрация ] | Форум в сети 7022-й день

Шановні користувачі! Запрошуємо вас до офіційного телеграм-канала 0day Community. Тут ви зможете поспілкуватися одне з одним та дізнатися про останні новини щодо роботи ресурса, поставити запитання до адміністрації, тощо. Перейти до телеграм-канала можна відсканувавши QR-код або натиснувши на посилання: @zeroday_ua

Моя рідна мова / Мой родной язык

Яка мова для вас рідна / Какой язык для вас родной?
Я спілкуюсь с батьками / Я разговариваю с родителями:
українською / на украинском [ 465 ] ** [42.43%]
російською / на русском [ 612 ] ** [55.84%]
others / іншою / на ином [ 19 ] ** [1.73%]
Я спілкуюся у сім'ї / Я разговариваю в семье
українською / на украинском [ 365 ] ** [33.30%]
російською / на русском [ 540 ] ** [49.27%]
others / іншою / на ином [ 9 ] ** [0.82%]
-- не в шлюбі / не в браке [ 182 ] ** [16.61%]
Всего голосов: 2192
Гости не имеют права голосовать 
olex@
Apr 25 2017, 12:31

Пост #1

Ветеран

С нами с: 9-August 06

Про мовну психотравму й українське ґетто.

Історія зі Скрипкою показала, що ще далеко не загоїлось там, де ми думали, що все позросталось. Знову раптово намалювалися «ми» і «вони».
» Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

Мирослава Барчук, українська журналістка та телеведуча
з.і. Це правда. Не збираюся виправдовувати Олега Скрипку, тим більше, що коли грав проти нього в КВН - ФЕПС і ВТ vs радіофаку, спілкувалися виключно російською. Можна списати на те, що він був в образі Остапа Бендера, але це слабке виправдання.
Реально, на власному досвіді можу стверджувати, що Київ 80-х - був русифікованим містом і україномовність була серйозним викликом: або ти селюк, або ти націоналіст. Я мав певні проблеми з цим, бо російську мову вчив у школі, багато читав, але не розмовляв. Тому мені знадобився майже рік, щоб я, нарешті, зміг вільно володіти "язиком".
При всьому тому, мешкаючи спільно з мадярами в гуртожитку, намагався якось вивчити угорську.
(Бо ж скільки мов ти знаєш, стільки ти людина.)
Та йдеться не про те. А про мовний тиск. Свою українськість ти мусив приховувати, бо, бачте, незручно іншим. Математику, яку роками в школі вивчав українською, треба було перекладати на російську. А це складно - похідна є похідна, а не проізводная biggrin.gif
І що смішно dash2.gif - я не був винятком. Зі мною в гуртожитку жили студенти - українські діти з усієї України, які, як я розумію тепер, теж, певною мірою потерпали.
Як зараз пам'ятаю слова моєї співгрупниці, коли затинаючись, я хотів щось сказати російською;
- Не бійся, говори українською, я своя.
Тоді не йшлося про політику, ми не думали про неї, про те, чому, чорт забирай!, ми приймаємо ці правила гри. Але відтоді у мені щось повернулося. І всюди, де було можливо, я говорив рідною мовою.
У Скрипки процес національної ідентифікації був складнішим. І українська його - набута мова.
І, в принципі, він має підстави звинувачувати інших в дебілізмі, бо сам зміг не лише вивчити, а й стати частиною української культури у більш важчі часи.
А після 25 років існування вже незалежної України, де державною мовою є українська, дійсно, не вивчити її здатні лише ідіоти, перепрошую за мою французьку.
з.і.2 Прошу вірно зрозуміти - ніхто не забороняє розмовляти російською, Боже збав. Але знати і вміти говорити мовою держави, в якій живеш - це обов'язково. Інакше, ти абсолютно не поважаєш ані народ, ані історію, ані культуру. Який сенс тоді мешкати тут?
Хоча, якщо дебіл, то є варіанти.

Сообщение отредактировал olex@ - Apr 25 2017, 12:32
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
253 Страницы  < 1 2 3 4 > »   
Reply to this topicStart new topic
Ответов(20 - 39)
Vertex
Jul 26 2017, 9:53

Пост #21

Cтаршой
**

С нами с: 17-October 06

(olex@ @ Jul 25 2017, 10:45) Перейти к цитате

"Журналіст" - придурок повнісінький. Хоча пропіарився загалом непогано.
Хто б його знав, а тепер купа ватників знає, що і на регіональних каналах є недоумкуваті персонажі.
ТБ - не державна установа, а блогер - не чиновник.
Був би якийсь англомовний експерт, то запросив би драгомана.
Якщо такий "принципіяльний", то міг би або субтитри запустити, або, дійсно, привести перекладача.
Бо людина насправді цікава, проукраїнськи налаштована, розумна.
Можна що завгодно говорити про мову агресора, як інструмент впливу, але треба враховувати ситуацію в країні і кількість російськомовних.
Тьфу, телепень.
з.і. Я б вигнав його з вовчим білетом.

Да, мог бы пустить субтитры, да мог бы пригласить переводчика (если это был не прямой эфир, конечно), да, "телепень"
С другой стороны - почему все должны рефлексировать по этому поводу? Вроде бы попросили, язык знает.
В России на поганом "Пусть говорят" и прочих зоопарках кто-нибудь разговаривал на татарском, латышском или украинском? Думаю, нет. В последнем варианте вообще бы выгнали...
Где-нибудь в Канаде, к примеру Селин Дион пригласили бы на англоязычное шоу - она просила бы переводчика, или субтитры гнали бы?
Так что баранов на самом деле в этом "шоу" было ДВА.

P.S. Вообще не в курсе, кто эти люди на видео. Может быть поэтому и даю неверную оценку этим уважаемым людям.
+Quote Post
olex@
Jul 26 2017, 10:38

Пост #22

Ветеран

Ведучий телеканалу ZIK Остап Дроздов, який минулого тижня вигнав з ефіру відомого блогера і журналіста Юрія Романенка за відмову говорити українською мовою, вперше прокоментував гучний інцидент.
» Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... «

+Quote Post
revolver
Jul 26 2017, 11:14

Пост #23

ultra active user

С нами с: 2-June 08

чувачок старательно работает на разделение Украины на запчасти
+Quote Post
bambu4a
Jul 26 2017, 11:47

Пост #24

ultra active user

С нами с: 30-April 08

(revolver @ Jul 26 2017, 12:14) Перейти к цитате

чувачок старательно работает на разделение Украины на запчасти

Западенцы под Польшу, Румынию и прочих хотят. Ток там свои языки - польский, румынский. Чё делать будут?
+Quote Post
Cyrax79
Jul 26 2017, 12:17

Пост #25

Ветеран

С нами с: 23-November 07

(bambu4a @ Jul 26 2017, 12:47) Перейти к цитате

Западенцы под Польшу, Румынию и прочих хотят. Ток там свои языки - польский, румынский. Чё делать будут?

Боже, дай цьому телепню хоч грам розуму. fp.gif
+Quote Post
Федор Сумкин
Jul 26 2017, 12:31

Пост #26

Благодарности: 973698

Darth Vader

С нами с: 15-March 06

Понятно чё, молчать в тряпочку и улыбаться хозяину.
+Quote Post
olex@
Jul 26 2017, 12:54

Пост #27

Ветеран

(Федор Сумкин @ Jul 26 2017, 13:31) Перейти к цитате

Нагадати чим закінчилася пацифікація.
+Quote Post
Федор Сумкин
Jul 26 2017, 13:05

Пост #28

Darth Vader

(olex@ @ Jul 26 2017, 13:54) Перейти к цитате
Нагадати чим закінчилася пацифікація.
Конечно нагадайте.
+Quote Post
olex@
Jul 26 2017, 13:08

Пост #29

Ветеран

(Федор Сумкин @ Jul 26 2017, 14:05) Перейти к цитате

Конечно нагадайте.

Прогнозуємо.
Так я ж для цього зробив посилання на слові пацифікація.
Щоб прочитати, треба натиснути лівою кнопкою мишки на ньому.
Протокол http називається. Зручна річ, між іншим.
І користуватися дуже легко всім.
Ну, може, й не всім.

Сообщение отредактировал olex@ - Jul 26 2017, 13:11
+Quote Post
Федор Сумкин
Jul 26 2017, 18:16

Пост #30

Darth Vader

(olex@ @ Jul 26 2017, 14:08) Перейти к цитате
Прогнозуємо.
Конечно, когда обычно пишут какую небудь непонятную херню, я всегда прошу растолковать что это написали и про что. Вот так и тут.
(olex@ @ Jul 26 2017, 14:08) Перейти к цитате
Так я ж для цього зробив посилання на слові пацифікація.
Щоб прочитати, треба натиснути лівою кнопкою мишки на ньому.
Протокол http називається. Зручна річ, між іншим.
І користуватися дуже легко всім.
Ок, я все прочитал. И даже специально для вас приведу содержание вашей ссылки:

Зміст
1 Передумови
2 Хід подій
3 Реакція
3.1 Реакція світової громадськості
3.2 Розгляд пацифікації у Лізі Націй
4 Значення
5 Примітки
6 Джерела
7 Посилання

Покажите пожалуйста, где мне прочитать про "чим закінчилася", о чем вы и написали в своём посте и именно по поводу чего у меня и возник уточняющий вопрос.
+Quote Post
Linh
Jul 26 2017, 20:19

Пост #31

Ветеран

С нами с: 21-August 15

Упоротость по поводу языка общения продолжается? Это лучший способ разделения общества и страны.
+Quote Post
olex@
Jul 27 2017, 8:28

Пост #32

Ветеран

(Федор Сумкин @ Jul 26 2017, 19:16) Перейти к цитате

Конечно, когда обычно пишут какую небудь непонятную херню, я всегда прошу растолковать что это написали и про что.

Ось була хєрня, причому доволі образлива для українців.
(Федор Сумкин @ Jul 26 2017, 13:31) Перейти к цитате

(Федор Сумкин @ Jul 26 2017, 19:16) Перейти к цитате

.Ок, я все прочитал. И даже специально для вас приведу содержание вашей ссылки:

Зміст
1 Передумови
2 Хід подій
3 Реакція
3.1 Реакція світової громадськості
3.2 Розгляд пацифікації у Лізі Націй
4 Значення
5 Примітки
6 Джерела
7 Посилання

Покажите пожалуйста, где мне прочитать про "чим закінчилася", о чем вы и написали в своём посте и именно по поводу чего у меня и возник уточняющий вопрос.

Інтоксикація Україною?
Скролінг не працює?
Чи треба пояснити, що це таке? bad.gif
"Володька, не позорся!!!" (С) dash2.gif
+Quote Post
olex@
Jul 27 2017, 9:35

Пост #33

Ветеран

(Vertex @ Jul 26 2017, 10:53) Перейти к цитате

С другой стороны - почему все должны рефлексировать по этому поводу? Вроде бы попросили, язык знает.
В России на поганом "Пусть говорят" и прочих зоопарках кто-нибудь разговаривал на татарском, латышском или украинском? Думаю, нет. В последнем варианте вообще бы выгнали...

Знайшов думку А.Бабченка про "рускій язик". Йшлося про інтерв'ю С. Алєксієвіч

Ну, тогда, вот, она против экспансии русского языка. Это фашизм и совок. Причем, одновременно.
Отлично. Молодец. Хоть что-то предметное. Светлана Алексиевич против экспансии метрополией своего имперского колониального языка по периметру? Ок. А в чем глупость-то? В том, что вы свой язык сделали инструментом своей сраной гибридной войны, инструментом колонизации, инструментом вербовки, инструментом пропаганды, оккупации и ввода иррегулярных вооруженных формирований? А теперь удивляетесь, что все - ВСЕ - четырнадцать бывших когда-то "братских республик" вас с вашим языком нахер посылают? И правильно делают. Скажите спасибо, что вас за русский язык еще вообще не бьют. Добрые люди потому что.
За десять лет просрать все русскоязычные страны, где вторая по величине диаспора - русские, и все славянские страны, имея тонны бабла, телевизор и мировое влияние - да вы, ребята, просто чертовы гении, я не знаю ни одной другой страны за всю историю, кто еще смог бы сделать что-то подобное!
Сделайте язык инструментом общения, образования, помощи, заработка, дружелюбия и прям даже и стесняюсь предположить - может, и ситуация изменится, не? Ну, не сразу, конечно. Лет через пятьдесят. А до этого посылание обеспечено надолго - что посеяли, уж извините, и уж так посеяли, что еще сто лет помнить будут...

Певною мірою перегукується з міркуваннями Остапа Дроздова.
В принципі, зрозуміло, але, все одно, треба виходити з реалій і виховувати нові покоління українських громадян, для яких абсолютно природно українська мова є рідною. А не виганяти з ефіру.
Тим більше, що як би там не було раніше, та наразі в Києві я набагато більше чую українську мову в спілкуванні ніж навіть торік. Ні?
Чи мені видається?

Сообщение отредактировал olex@ - Jul 27 2017, 9:38
+Quote Post
explosive
Jul 27 2017, 12:10

Пост #34

Хлопець з Бандерштадту

С нами с: 22-June 09

Стоп, я ж думав ти адекватний чел... невже я помилявся?
Ти ж наче здатен тверезо мислити.

Не допускай такий "рак мозку" в майбутньому bad.gif
+Quote Post
Суничка
Jul 27 2017, 12:33

Пост #35

Ethereal Dream

С нами с: 30-June 09

(olex@ @ Jul 27 2017, 10:35) Перейти к цитате

Тим більше, що як би там не було раніше, та наразі в Києві я набагато більше чую українську мову в спілкуванні ніж навіть торік. Ні?
Чи мені видається?

Мабуть не видається. Теж стала помічати, що з кожним роком в Києві стає все більше україномовних. Це чутно на вулицях та в громадських місцях. Якщо в 90-х мова в столиці сприймалась, як іноземна, то зараз виглядає досить природньо.
+Quote Post
bambu4a
Jul 27 2017, 12:39

Пост #36

ultra active user

(explosive @ Jul 27 2017, 13:10) Перейти к цитате

Стоп, я ж думав ти адекватний чел... невже я помилявся?
Ти ж наче здатен тверезо мислити.

Не допускай такий "рак мозку" в майбутньому bad.gif

Эта?! Не мешай мне сходить с ума! И вообще, нефиг командовать моими тараканами! beee.gif

ЗЫ. А по сути - мы сами разваливаем свою страну. Я писал в прошлом или позапрошлом году. Обитатели Захидной мне, киевлянину, в Киеве, пытались диктовать на каком языке говорить. За что были биты. Нещадно.
Если вопрос языка не будет искусственно подыматься а народ перестанет на это реагировать - всё будет тип-топ. А пока же рулевые обоза этот вопрос эксплуатируют в те моменты когда нужно народ между собой перессорить. Аль ты сам этого не видишь? Аль, может быть, ты меня не понимаешь, пишущего на русском? Я вот, так вышло, украинский прекрасно понимаю. Могу писать, но мне лень. Думаю всё равно на русском. blush.gif
+Quote Post
Cyrax79
Jul 27 2017, 12:45

Пост #37

Ветеран

С нами с: 23-November 07

(Суничка @ Jul 27 2017, 13:33) Перейти к цитате

Мабуть не видається. Теж стала помічати, що з кожним роком в Києві стає все більше україномовних. Це чутно на вулицях та в громадських місцях. Якщо в 90-х мова в столиці сприймалась, як іноземна, то зараз виглядає досить природньо.

На жаль, там у більшості не українська а суржик.

(bambu4a @ Jul 27 2017, 13:39) Перейти к цитате

Обитатели Захидной мне, киевлянину, в Киеве, пытались диктовать на каком языке говорить. За что были биты. Нещадно.

rofl.gif
Прям з дивана всіх побив, боєць. biggrin.gif
+Quote Post
Суничка
Jul 27 2017, 13:04

Пост #38

Ethereal Dream

С нами с: 30-June 09

(Cyrax79 @ Jul 27 2017, 13:45) Перейти к цитате

На жаль, там у більшості не українська а суржик.

Це доволі дискусійна тема, що таке суржик, а що таке - ні. Мається на увазі різниця мови в побуті, та мови на паперах. Звісно, що на протязі ХХ та ХХІ віків граматичні норми мови вже усталені, але це й досі не стосується периферії. Там розмовляють мовою предків. Окрім того, Україна досить велика країна, тому й говір може відрізнятись від області до області. Я вважаю за краще називати це не суржиком взагалі, а діалектами.
+Quote Post
explosive
Jul 27 2017, 13:17

Пост #39

Хлопець з Бандерштадту

С нами с: 22-June 09

(bambu4a @ Jul 27 2017, 13:39) Перейти к цитате

Обитатели Захидной мне, киевлянину, в Киеве, пытались диктовать на каком языке говорить. За что были биты. Нещадно.

Який ти молодець.

Тільки не можу зрозуміти твою логіку... до чого тут "диктовать на каком языке говорить" і "Западенцы под Польшу, Румынию и прочих хотят."

Аби ляпнути, балабол! Таким індивідам, що так кажуть, хіба в лице плювати, на більше не заслуговують sad.gif

Друге діло б якби такі речі казав якийсь форумний троль, але не думав, що і ти до такого докотишся.

Сообщение отредактировал explosive - Jul 27 2017, 13:20
+Quote Post
bambu4a
Jul 27 2017, 13:53

Пост #40

ultra active user

(explosive @ Jul 27 2017, 14:17) Перейти к цитате

Який ти молодець.

Тільки не можу зрозуміти твою логіку... до чого тут "диктовать на каком языке говорить" і "Западенцы под Польшу, Румынию и прочих хотят."

Аби ляпнути, балабол! Таким індивідам, що так кажуть, хіба в лице плювати, на більше не заслуговують sad.gif

Друге діло б якби такі речі казав якийсь форумний троль, але не думав, що і ти до такого докотишся.

rofl.gif rofl.gif rofl.gif сколько пафоса

Чуви, будь проще. Хотя бы в сети biggrin.gif

А если чего не понял - то вы, западенцы, со своим желанием заставить всю Украину говорить на украинском только усугубляете раскол страны. Не нравится русский? Так игнорируй мою писанину. Дык нет жеж - везде со своим уставом, забывая о том, что в чужом монастыре свои уставы.

Проблема в том, что вы не толерантны и нетерпимы ко всему, что так или иначе выпадает из вашего мировоззрения. В этом вся проблема. Мне лично побую, на каком языке ко мне обращаются. Русский, украинский, английский или казахский. Понимаю и могу ответить так чтобы меня поняли. А вы - или так, или иначе. Потому Украина, благодаря таким вот самостийникам, обречена на разделение. А так как свято место пусто не бывает, то территории Украины будут разделены между странами её окружающими. Всего лишь. Было государство и нет его. Из-за дебилов которые тянут одеяло на себя и кладут с прибором на тех, кто делит этот социум вместе с ними. Это как на дороге. Есть мудаки которые соблюдают все правила дорожного движения, и есть те, кто считает себя д`Артаньяном, кладущим на правила и других участников дорожного движения. Вот ты сейчас как тот д`Артаньян.
+Quote Post

253 Страницы  < 1 2 3 4 > » 
Reply to this topicStart new topic

- Упрощённая версия
Сейчас: 6th June 2025 - 0:26
Сайт не розміщує електронні версії творів, а займається лише колекціонуванням та каталогізацією посилань, що публікуються нашими користувачами. Якщо Ви є правовласником якоїсь частини опублікованого матеріалу та не бажаєте, щоб посилання на нього знаходилось в нашому каталозі, зв’яжіться з нами і ми видалимо його. Файли для обміну надані користувачами сайту і адміністрація не несе відповідальності за їх вміст.