Моя рідна мова / Мой родной язык |
Здравствуйте Гость [ Вход | Регистрация ] | Форум в сети 6924-й день
![]() |
Шановні користувачі! Запрошуємо вас до офіційного телеграм-канала 0day Community. Тут ви зможете поспілкуватися одне з одним та дізнатися про останні новини щодо роботи ресурса, поставити запитання до адміністрації, тощо. Перейти до телеграм-канала можна відсканувавши QR-код або натиснувши на посилання: @zeroday_ua |
Моя рідна мова / Мой родной язык |
SSSK0 |
![]()
Пост
|
Репутация: ![]() ![]() ultra active user ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Группа: BANNED Сообщений: 27 434 С нами с: 9-November 06 ![]() |
|
ЛиС |
Пост
|
Репутация: ![]() ![]() Ветеран ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Группа: Пользователи Сообщений: 6 532 С нами с: 27-October 06 ![]() |
Загалом, більше питань, ніж відповідей. Як звичайно, ніхто нормально не пояснює, як що використовувати. Оце реально вибішує. А Ви просто подивіться будь-яку серію "Дзеркала історії". Тільки не ту муйню, яка йде з перекладом, а там де оригінальні нарізки хронік українською. І буде дуже чітко видно, як мінялась офіційна українська згідно з "генеральною лінією партії КПРС", як в нашу мову "заповзали" ті ж русизми, до яких ми вже звикли, і сприймаємо фактично як належне. А т.зв. "скрипниківський" правопис звичайно "ріже вухо". Хоча мене більше бентежить щось на зразок "фотографія = світлина" В школі вчили що "слова іншомовного походження НЕ ПЕРЕКЛАДАЮТЬСЯ" Мабуть неправильно вчили. Також не можу зрозуміти, звідки, наприклад, взявся "Відень". В даному випадку VIENA - Вена більш пасує З.І. Взагалі жаль, що "Телекон" не зробив випуски "Дзеркала історії" взагалі без коментарів - просто тематичну нарізку хроніки. Хоча, на мою думку, коментарі там всетаки більш адекватні, ніж в тих же "Намєднях" з Парфьоновим. |
Суничка |
Пост
|
Репутация: ![]() ![]() Ethereal Dream ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Группа: Пользователи Сообщений: 12 131 С нами с: 30-June 09 ![]() |
Ок. Какое отношение это все имеет к каноничным государственным словарям? Исторические опусы, фантазии и предположения - это интересно и занятно, только вот далеко от реальности... Да я тоже против, чтобы мародерствовали с буквой Ф. В наш язык уже столько слов с этой буквой пришло, что убрать ее - это даже не откат на 100 лет, а на 1000. Мы бы вряд ли смогли понять своих предков с легкостью. Очень многие слова изменены, множество вещей ушли из понятий и обихода. А канон - понятие условное. Раньше вообще писали как попало - на слух. Правила начали появляться постепенно и сформировались где-то только в 17-18-м веке. И то, они не были похожи на современные. Ну и правила меняли и реформировали не раз. В советское время вообще была проведена довольно кардинальная реформа, как русского, так и украинского языка. Правда, с украинским было полегче, т.к. правописание не слишком отличается от того, как слышишь. В русском, например, не было приставок бес-, с-, а была, как в украинском всегда -з. Если не ошибаюсь, то и -тся, -ться не было. Зачем было усложнять - неясно, учитывая, что множество людей "спотыкаются" на этих правилах. Но люди привыкают ко всему ![]() P.S. Попыталась посмотреть рукописи русских и украинских классиков литературы. Такие впечатление, что они были врачами - поломала глаза, ничего не поняла и закрыла картинки. А Ви просто подивіться будь-яку серію "Дзеркала історії". Тільки не ту муйню, яка йде з перекладом, а там де оригінальні нарізки хронік українською. І буде дуже чітко видно, як мінялась офіційна українська згідно з "генеральною лінією партії КПРС", як в нашу мову "заповзали" ті ж русизми, до яких ми вже звикли, і сприймаємо фактично як належне. А т.зв. "скрипниківський" правопис звичайно "ріже вухо". Хоча мене більше бентежить щось на зразок "фотографія = світлина" В школі вчили що "слова іншомовного походження НЕ ПЕРЕКЛАДАЮТЬСЯ" Мабуть неправильно вчили. Також не можу зрозуміти, звідки, наприклад, взявся "Відень". В даному випадку VIENA - Вена більш пасує Не повірите (с) Помітила, ще й як (продивилась весь цикл). Деякі слова взагалі здались якимось викривленими. Навіть наголоси іноді ставились на не тому складі, як ми звикли. Відень, Угорщина, Німеччина. В нашій мові взагалі багато топонімів, які являються притаманними суто для нашої мови. Думаю, це питаняя слід шукати у віках. Наздогін: слово "світлина" використовувалось і раніше (подивилась в тлумачному словнику). Можу тільки припустити, що воно виникло від спалаху на старих фотоапаратах. Сообщение отредактировал Суничка - May 31 2019, 15:45 |
ЛиС |
Пост
|
Репутация: ![]() ![]() Ветеран ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Группа: Пользователи Сообщений: 6 532 С нами с: 27-October 06 ![]() |
Навздогін(начебто так): слово "світлина" використовувалось і раніше (подивилась в тлумачному словнику). Можу тільки припустити, що воно виникло від спалаху на старих фотоапаратах. Можливо, як і судно. Десь є на полицях словники 60-х, треба глянути. А ще є "фотокартка". Чому треба було масово переінакшувати, і використовувати маловживане слово(навіть якщо таке є в словнику) мені, чесно кажучи, не зовсім зрозуміло. Чи це вже принцип у нас такий "нехай гірше, зате інше"... |
Суничка |
Пост
|
Репутация: ![]() ![]() Ethereal Dream ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Группа: Пользователи Сообщений: 12 131 С нами с: 30-June 09 ![]() |
Можливо, як і судно. Десь є на полицях словники 60-х, треба глянути. А ще є "фотокартка". Чому треба було масово переінакшувати, і використовувати маловживане слово(навіть якщо таке є в словнику) мені, чесно кажучи, не зовсім зрозуміло. Чи це вже принцип у нас такий "нехай гірше, зате інше"... Так, пропустила букву ![]() Якщо вірити цьому словнику, слово відзначено, як застаріле та вживане на заході. До речі, рос. мовою теж кажуть і "фотография", і "фотокарточка" і "снимок". Думаю, що всі ці слова мають право бути вживаними одночасно - синоніми мають право на життя для збагачення мови. Сообщение отредактировал Суничка - May 31 2019, 16:13 |
ЛиС |
Пост
|
Так, пропустила букву ![]() ![]() Згадався стосовно цього курйоз. Мою першу двійку в школі отримала як раз за пропущену букву. Написала "наша срана велика и могуча", але мама мене не лаяла. Згодом я дізналась, що у тих прописах така помилка зовсім не унікальна - діти часто пропускали саме "т". Може, через складність її написання першоклашкою. ![]() Якщо вірити цьому словнику, слово відзначено, як застаріле та вживане на заході. До речі, рос. мовою теж кажуть і "фотография", і "фотокарточка" і "снимок". Думаю, що всі ці слова мають право бути вживаними одночасно - синоніми мають право на життя для збагачення мови. Звичайно, що будь-які слова хоч старі хоч не дуже - це в першу чергу збагачення і різноманітність вираження своїх думок. Я от, наприклад, досі не можу зрозуміти як в англійській (володію на рівні, щоб в графі "sex" написати таки не "yes" а "меn") fire - це і вогонь, и пожежа, і пожежний вихід(інколи, без додавання "ексіт" ) Слов'янскі мови в цьому плані значно багатіші та різноманітніші. Навіщо далеко ходити? Достатньо від'їхати від Києва в той же Іванків(що ближче до Чорнобиля, а не біля Борисполя) і там вже свій місцевий діалект, і навіть звичні нам речі в щоденному вжитку можуть називатися інакше. |
Суничка |
Пост
|
А от пишу я трошки краще ніж набираю на компі. Тому завжди стараюся користуватися перевіркою правопису. Добре, що зараз в кожному браузері є така функція. Якщо щось не так - підкреслить, як колись вчителька в зошиті ![]() Я на підкреслювання рідко звертаю увагу - око замилюється, коли в тексті декілька слов, які не знают словники. Тому й дійсні помилки можуть бути проігноровані. А на "аналоговому" носії я пишу ще гірше, ніж на компі. Пишу доволі повільно, щоб можна було хоч якось прочитати. Недавно перебирала папери, там завалявся мій конспект. Обійняти і плакати. Щоб взагалі збагнути, що там написано, потрібно бути дешифрувальником ![]() Звичайно, що будь-які слова хоч старі хоч не дуже - це в першу чергу збагачення і різноманітність вираження своїх думок. Я от, наприклад, досі не можу зрозуміти як в англійській (володію на рівні, щоб в графі "sex" написати таки не "yes" а "меn") fire - це і вогонь, и пожежа, і пожежний вихід(інколи, без додавання "ексіт" ) Слов'янскі мови в цьому плані значно багатіші та різноманітніші. Навіщо далеко ходити? Достатньо від'їхати від Києва в той же Іванків(що ближче до Чорнобиля, а не біля Борисполя) і там вже свій місцевий діалект, і навіть звичні нам речі в щоденному вжитку можуть називатися інакше. Мені англійська як раз подобається. Вона складається, начебто цеглинки з конструктору Лего. Вона інша, в неї інша ритміка - її треба "відчути". Наші мови доволі багаті, але нам набагато легше вивчити англійську, ніж англомовним слов'янську мову. Китайська, японська - з ними потрібно народитись. Це взагалі якась інша планета. Місцеві діалекти - доволі цікава штука. На жаль, скоро вони можуть взагалі зникнути. Мова уніфікуюється. Підозрюю, що якихось там 200 років тому мова була ще більш різноманітною, ніж зараз. В Росії, якщо послухати старі звукові записи, мова теж була набагато різноманітнішою. Її вже уніфікували і того, що було раніш, вже нема. |
tamagochy |
Пост
|
Репутация: ![]() ![]() Старожил ![]() ![]() ![]() ![]() Группа: Пользователи Сообщений: 2 501 С нами с: 29-November 06 ![]() |
Видень от поляков пришел...
|
SSSK0 |
![]()
Пост
|
Репутация: ![]() ![]() ultra active user ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Группа: BANNED Сообщений: 27 434 С нами с: 9-November 06 ![]() |
Достатньо від'їхати від Києва в той же Іванків(що ближче до Чорнобиля, а не біля Борисполя) і там вже свій місцевий діалект, і навіть звичні нам речі в щоденному вжитку можуть називатися інакше. Ок. Местный диалект - разве это хорошо и нормально? Может все таки стоит всех обучить грамотности и перевести на литературный классический язык? А то ведь местная безграмотность славно маскируется под местный диалект ![]() Это как Фарион с ее "львовским языком" - типа заимствование польских/венгерских и прочих слов делает тебя "справжним батяром", то есть каноничным патриотом украинцем... ![]() Не стоит скатываться в псевдокультуру, основанную на различных вариациях суржика... ![]() И самое главное на конкретном примере: "Никому в мире не нужны экономисты, которые учатся на украинском" - член совета НБУ Сообщение отредактировал SSSK0 - Jun 1 2019, 1:18 |
revolver |
Пост
|
Репутация: ![]() ![]() ultra active user ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Группа: BANNED Сообщений: 33 534 С нами с: 2-June 08 ![]() |
|
olex@ |
Пост
|
Репутация: ![]() ![]() Ветеран ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Группа: Модеры Сообщений: 5 666 С нами с: 9-August 06 ![]() |
Ок. Местный диалект - разве это хорошо и нормально? Может все таки стоит всех обучить грамотности и перевести на литературный классический язык? А то ведь местная безграмотность славно маскируется под местный диалект ![]() Это как Фарион с ее "львовским языком" - типа заимствование польских/венгерских и прочих слов делает тебя "справжним батяром", то есть каноничным патриотом украинцем... ![]() Не стоит скатываться в псевдокультуру, основанную на различных вариациях суржика... ![]() И самое главное на конкретном примере: "Никому в мире не нужны экономисты, которые учатся на украинском" - член совета НБУ Как бы ответ ЧИСТО ЯЗЫК Алекс Хавр » Нажмите, чтобы показать спойлер - нажмите опять, чтобы скрыть... « |
SSSK0 |
![]()
Пост
|
|
olex@ |
Пост
|
Репутация: ![]() ![]() Ветеран ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Группа: Модеры Сообщений: 5 666 С нами с: 9-August 06 ![]() |
Хороший текст на родном для большинства украинцев языке, но в этом тексте множество тем поднято и не совсем понятно, что имеется ввиду под понятием "как бы ответ"... Даремно ти про "родном" та "большинство". Більшість розмовляє мішаною українською. Я не люблю слова суржик, бо це надто узагальнено. У західняків - суржик полонізований, у східняків - зросійщений. Вірніше, як зауважила Суничка, українці використовують специфічні діалекти. Але основа - українська мова. Тому і опиратися треба на неї. Але й не заперечувати розвиток. Можливо, якось керувати процесом, в плані граматики, правопису, фонетики власне літературної мови. Але не відриватися, як греки. І не намагатися вгодити канадській діяспорі. А про как би... Дивись вище. Твоє поверхове і снобістське відношення до української та інших локальних мов викликає навіть не обурення, а огиду. Чесно. Якщо тобі не зрозуміло про дімотіку і про те, що силоміць не можна всіх примусити говорити чистою українською мовою (без запозичень), то я не поясню. Зрештою, комісії приймають правопис, а народ як говорить, так і продовжує говорити. |
revolver |
Пост
|
Репутация: ![]() ![]() ultra active user ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Группа: BANNED Сообщений: 33 534 С нами с: 2-June 08 ![]() |
olex@ даже не понял, что статья подтверждает тезис "снобизм по поводу языка на государственном уровне ведёт к обнищанию и разрухе"
|
Суничка |
Пост
|
Местный диалект - разве это хорошо и нормально? Местный диалект - это естественно, в первую очередь. Вы меня часто упрекаете, в абсурдном неумении пользоваться гуглом или рассуждениями о кнопках на клаве. Но в вы в лингвистике и филологии, как баран в апельсинах. Извините, это не ни в коем случае не для того, чтоб вас обидеть. Я хочу сказать, что вам, пожалуй, не стоит рассуждать на эти темы на уровне "эксперта", безапелляционно заявляя подобные вещи. Так вот, на пальцах. Местный диалект - это, как две руки или ноги у человека. Вы же не можете рассуждать с эмоциональной точки зрения о слоновьем хоботе - хорошо это или ненормально. Так сложилось эволюционно. Языки точно так же эволюционируют. Допустим, есть 25 общин, говорящих на одном языке, но на разных диалектах. С течением времени какой-то из диалектов становится превалирующим и по нему пишутся правила. И если где-то до сих пор сохранились диалектизмы - это нормально. Это значит, что в одной местности палку называют палкой, а в другой ковырялкой. Надеюсь, вы поняли пример. Это касается вообще всех языков, а не только украинского. Удручает, что до сих пор язык используется, как инструмент агрессии и политических игр. Я бы с удовольствием приветствовала единоязычный мир на каком-нибудь эсперанто, но как показывает практика, в мире есть средневековые карлики, прикрывающиеся "защитой" каких-то язычных (не будем тыкать пальцем). Именно поэтому свой язык для державы с агрессивным соседом является одним из столпов государственности. Пока что, увы - это так. Потому, как говорится "чистіть кулемет і вчіть українську" (как понимаете, это не вам, а в эфир). |
olex@ |
Пост
|
olex@ даже не понял, что статья подтверждает тезис "снобизм по поводу языка на государственном уровне ведёт к обнищанию и разрухе" Не так. Мову народа, яку чиновники вважають неправильною, діалектом або ще чимось "інородним" заборонами не винищити. Протягом віків українську мову намагалися звести нанівець, визнавали її видумкою, породженням австрійського генштабу чи зіпосованим діалектом російської. Та дарма. Вона виживала. Виживе і зараз, незважаючи на недолугі спроби горе-філологів придумати щось нове. Чи українофобів насміятися над реформаторами узагальнюючи їх до рівня всієї нації. А з приводу "обніщанія" - треба обирати вірно і працювати гарно, хабарів не давати і бути громадянином своєї країни, а не диванним експертом, що плюється в екран монітора при слові Україна. |
revolver |
Пост
|
А з приводу "обніщанія" - треба обирати вірно і працювати гарно, хабарів не давати і бути громадянином своєї країни, а не диванним експертом, що плюється в екран монітора при слові Україна. да, меня тошнит от той приторной, ни на что не способной попрошайки, но говорящей на украинском языке, "Украины"я вижу другую Украину, где уживаются и русский и украинский, где люди хотят идти вперёд и быть лидерами в отраслях, а не думать о "шмотках, сортах колбасы и поехать куда хочу" - это не те максимы, которые мне ценны вот есть сейчас и колбаса и шмотьё и безвиз а страна - на дне и связываю я это всё, кроме всего прочего, с шароварным патриотизмом, политикой нетерпимости и выживания русского, переделки истории (неудачной и наивной) |
SharDCG |
Пост
|
Репутация: ![]() ![]() Дух Группа: Пользователи Сообщений: 161 С нами с: 8-July 11 ![]() |
да, меня тошнит от той приторной, ни на что не способной попрошайки, но говорящей на украинском языке, "Украины" я вижу другую Украину, где уживаются и русский и украинский, где люди хотят идти вперёд и быть лидерами в отраслях, а не думать о "шмотках, сортах колбасы и поехать куда хочу" - это не те максимы, которые мне ценны вот есть сейчас и колбаса и шмотьё и безвиз а страна - на дне и связываю я это всё, кроме всего прочего, с шароварным патриотизмом, политикой нетерпимости и выживания русского, переделки истории (неудачной и наивной) 1. А все это в рашке есть? Ностальгия по совку? И поехать никуда нельзя, и колбасы со «шмотьем» нет и пятилетку за три дня выполняли во всех отраслях?) 2. А страна была не на дне до шароварного патриотизма? 3. А какая связь между украинским языком и курсом доллара? Или в войне украинский язык виноват? А может все-таки геополитика рашки? 4. А важнее ли курс доллара чем вектор и самосознание нации? Вот для Вашей любимой рашки не важнее... а для малоросов важнее... 5. А завтра гос языком примут кацапский - станет всем жить хорошо? Разбогатеем? 6. А янык и ко были хорошими? Вели правильную политику? Имели верный вектор? Может, вернем их? Ведь не поздно еще, станем все вместе на колени, прощения попросим... и у х№йла заодно... |
SSSK0 |
![]()
Пост
|
Більшість розмовляє мішаною українською. Ого как смело... отвечу в том же духе - большинство разговаривает на украинском варианте русского языка... ну как есть американский английский язык... ![]() Твоє поверхове і снобістське відношення до української та інших локальних мов викликає навіть не обурення, а огиду. Твое поверхностное отношение к родному для большинства граждан страны русскому языку и другим слободжанских диалектам вызывает удивление и непонимание... Украина - это не западенщина, присоединенная в 1939 году, а вполне себе себе самостоятельная независимая страна... как Австрия - не есть Германия... и навязывать свои галичанские правила всем на огромной территории - ну глупо же выглядит... Зрештою, комісії приймають правопис, а народ як говорить, так і продовжує говорити. Логично... Парубий и Гройсман что-то там принимают, а народ продолжает говорить на родном русском языке... и в инете качает фильмы/сериалы на русском языке... ![]() И еще раз, если сразу же не доходит: "Никому НЕ нужны экономисты, которых учат на украинском".... и математики, физики, биологи, химики, IT-шники, технари, инженеры... НЕ нужны на украинском... глобализация и космополитизм правят миром... оставайтесь на обочине провинциальной культуры... не надо ничего запрещать - сами поймете ущербность этого направления... olex@ даже не понял, что статья подтверждает тезис "снобизм по поводу языка на государственном уровне ведёт к обнищанию и разрухе" Конечно НЕ понял... он же живет в "вишневом садку коло хаты" и ничего не знает про огромную страну... ![]() |
SharDCG |
Пост
|
Репутация: ![]() ![]() Дух Группа: Пользователи Сообщений: 161 С нами с: 8-July 11 ![]() |
"Никому НЕ нужны экономисты, которых учат на украинском".... и математики, физики, биологи, химики, IT-шники, технари, инженеры... НЕ нужны на украинском... глобализация и космополитизм правят миром... оставайтесь на обочине провинциальной культуры... не надо ничего запрещать - сами поймете ущербность этого направления... А на русском нужны? Конечно НЕ понял... он же живет в "вишневом садку коло хаты" и ничего не знает про огромную страну... ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Упрощённая версия | Сейчас: 27th February 2025 - 18:16 |
Сайт не розміщує електронні версії творів, а займається лише колекціонуванням та каталогізацією посилань, що публікуються нашими користувачами. Якщо Ви є правовласником якоїсь частини опублікованого матеріалу та не бажаєте, щоб посилання на нього знаходилось в нашому каталозі, зв’яжіться з нами і ми видалимо його. Файли для обміну надані користувачами сайту і адміністрація не несе відповідальності за їх вміст. |